Odlazak pionira računarstva

Preminuo izumitelj kompjutera ZX Spectrum

Hi-techLifestyleSvetVesti

17.9.2021 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Preminuo izumitelj kompjutera ZX Spectrum Preminuo izumitelj kompjutera ZX Spectrum
Klajv Sinkler (Clive Sinclair) pionir računarstva i izumitelj kučnog kompjutera ZX Spectrum, koji je stekao svetsku popularnost ranih osamdesetih godina, umro je u 81.... Preminuo izumitelj kompjutera ZX Spectrum

Klajv Sinkler (Clive Sinclair) pionir računarstva i izumitelj kučnog kompjutera ZX Spectrum, koji je stekao svetsku popularnost ranih osamdesetih godina, umro je u 81. godini u Londonu. Njegova porodica saopštila je da je bolovao od raka poslednjih 10 godina.

Pored čuvenog spektruma, Sinkler je izumitelj prvog niskobudžetnog kalkulatora Sinclair Cambridge 1973. godine, kao i sopstvenog električnog vozila C5. Njegova ćerka navodi da je još prošle nedelje radio na svojim izumima, prenosi BBC.

„Bio je inventivan i maštovit. Za njega je to bila uzbudljiva avantura. To je bila njegova strast i to je ono što je voleo da radi“, rekla je njegova ćerka Belinda. Za razliku od ZX Spectruma, njegov pokušaj lansiranja električnog vozila C5 1985. godine nije bio uspešan.

Foto: Youtube screenshot

Kupci su bili razočarani ograničenim dometom, sporim kretanjem i nemogućnošću savladavanja uspona, što je Sinkleru donelo ozbiljne finansijske probleme. „Mislim da je ponekad bio malo preuranjen (sa svojim izumima)“, rekla je njegova ćerka.

Iako su njegovi kompjuteri prodati u milionima primeraka širom sveta, Klajv Sinkler, koji je imao titulu sera, otkrio je u intervjuu pre nekoliko godina da u to vreme nije koristio računar. „Ne volim odvraćanje pažnje“, rekao je tom prilikom. Ostavio je za sobom troje dece, petoro unučadi i dvoje praunuka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...