dobrom rezultatu doprinela bolja turistička sezona u hrvatskoj

Prihodi kompanije INA porasli za 45 odsto u prvih devet meseci ove godine

BiznisFirme u fokusuNovacRegionU fokusuVesti

30.10.2021 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs

Prihodi kompanije INA porasli za 45 odsto u prvih devet meseci ove godine Prihodi kompanije INA porasli za 45 odsto u prvih devet meseci ove godine
Neto dobit naftne kompanije INA za prvih devet meseci ove godine iznosi 1,1 milijardu kuna (133 miliona evra), a tome je doprineo rast ukupnih... Prihodi kompanije INA porasli za 45 odsto u prvih devet meseci ove godine

Neto dobit naftne kompanije INA za prvih devet meseci ove godine iznosi 1,1 milijardu kuna (133 miliona evra), a tome je doprineo rast ukupnih prihoda za 45 odsto, na 16,95 milijardi kuna u odnosu na lanjskih 11,7 milijardi kuna kada je kompanija zbog pada prodaje izazvanog zatvaranjem zbog korone imala gubitak veći od milijarde kuna.

Ukupni rashodi INA Group u prvih devet meseci ove godine porasli su za 21,8 odsto, na 15,67 milijardi kuna.

EBITDA na razini grupe u prvih devet meseci iznosila je 2,3 milijarde kuna, a istraživanje i proizvodnja nafte i plina je glavni pokretač rezultata s EBITDA od 1,6 milijardu kuna, kažu u Ini, a prenosi Seebiz.eu.

Dodaju da je rezultat rafinerija i marketinga, uključujući usluge kupcima i maloprodaju, dostigao jednu milijardu kuna, kao rezultat bolje od očekivane turističke sezone.

Predsednik Uprave Ine Sándor Fasimon izjavio je da ovu godinu obeležava povoljnije eksterno okruženje, iako se poremećaji u svetskoj ekonomiji nastavljaju.

INA, d.d.

Avenija V. Holjevca 10, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
14.220.552.443,00 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

“Cene nafte i gasa nisu se samo oporavile, već ih je nagli porast potražnje pogurao daleko preko očekivanih, sa cenom nafte Brent preko 70 dolara po barelu u trećem tromesečju 2021. godine i daljim rastom u četvrtom tromesečju. Takvo okruženje povećalo je prihode INA Group na visinu od preko 16 milijardi kuna. Ovaj skok cena osnovni je pokretač snažnih rezultata, posebno u delatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, koji su ponovo najveći generatori novca”, izjavio je Fasimon.

Ipak, upozorava kako je olakšanje “podstaknuto spolja” i da “nastavak prirodnog pada proizvodnje ostaje izazov”.

Dodaje da se prodaja rafinerijskih proizvoda povećala na ključnim tržištima, dok su se maloprodajne prodajne količine oporavile za 14 odsto u poređenju sa prvih devet meseci 2020. godine, koje je uglavnom obeležila pandemija. To pripisuje turističkoj sezoni, koja je bila bolja od očekivanja.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.