dobrom rezultatu doprinela bolja turistička sezona u hrvatskoj

Prihodi kompanije INA porasli za 45 odsto u prvih devet meseci ove godine

BiznisFirme u fokusuNovacRegionU fokusuVesti

30.10.2021 09:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prihodi kompanije INA porasli za 45 odsto u prvih devet meseci ove godine Prihodi kompanije INA porasli za 45 odsto u prvih devet meseci ove godine
Neto dobit naftne kompanije INA za prvih devet meseci ove godine iznosi 1,1 milijardu kuna (133 miliona evra), a tome je doprineo rast ukupnih... Prihodi kompanije INA porasli za 45 odsto u prvih devet meseci ove godine

Neto dobit naftne kompanije INA za prvih devet meseci ove godine iznosi 1,1 milijardu kuna (133 miliona evra), a tome je doprineo rast ukupnih prihoda za 45 odsto, na 16,95 milijardi kuna u odnosu na lanjskih 11,7 milijardi kuna kada je kompanija zbog pada prodaje izazvanog zatvaranjem zbog korone imala gubitak veći od milijarde kuna.

Ukupni rashodi INA Group u prvih devet meseci ove godine porasli su za 21,8 odsto, na 15,67 milijardi kuna.

EBITDA na razini grupe u prvih devet meseci iznosila je 2,3 milijarde kuna, a istraživanje i proizvodnja nafte i plina je glavni pokretač rezultata s EBITDA od 1,6 milijardu kuna, kažu u Ini, a prenosi Seebiz.eu.

Dodaju da je rezultat rafinerija i marketinga, uključujući usluge kupcima i maloprodaju, dostigao jednu milijardu kuna, kao rezultat bolje od očekivane turističke sezone.

Predsednik Uprave Ine Sándor Fasimon izjavio je da ovu godinu obeležava povoljnije eksterno okruženje, iako se poremećaji u svetskoj ekonomiji nastavljaju.

INA, d.d.

Avenija V. Holjevca 10, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
14.220.552.443,00 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

“Cene nafte i gasa nisu se samo oporavile, već ih je nagli porast potražnje pogurao daleko preko očekivanih, sa cenom nafte Brent preko 70 dolara po barelu u trećem tromesečju 2021. godine i daljim rastom u četvrtom tromesečju. Takvo okruženje povećalo je prihode INA Group na visinu od preko 16 milijardi kuna. Ovaj skok cena osnovni je pokretač snažnih rezultata, posebno u delatnosti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, koji su ponovo najveći generatori novca”, izjavio je Fasimon.

Ipak, upozorava kako je olakšanje “podstaknuto spolja” i da “nastavak prirodnog pada proizvodnje ostaje izazov”.

Dodaje da se prodaja rafinerijskih proizvoda povećala na ključnim tržištima, dok su se maloprodajne prodajne količine oporavile za 14 odsto u poređenju sa prvih devet meseci 2020. godine, koje je uglavnom obeležila pandemija. To pripisuje turističkoj sezoni, koja je bila bolja od očekivanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...