otvara se tržište za 180 miliona ljudi

Primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU neće poremetiti odnose Srbije i EU

SrbijaVesti

9.7.2021 11:27 Autor: Miljan Paunović 0

Primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU neće poremetiti odnose Srbije i EU Primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU neće poremetiti odnose Srbije i EU
Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, čija primena počinje u subotu je veoma važan za Srbiju, jer otvara tržiste od... Primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAEU neće poremetiti odnose Srbije i EU

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, čija primena počinje u subotu je veoma važan za Srbiju, jer otvara tržiste od 180 miliona ljudi, na koje naši proizvođači mogu izvoziti pod veoma povoljnim uslovima, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je za Tanjug objasnila da ti povoljni uslovi pre svega znače da će za oko 90 odsto roba važiti bescarinski režim, a i za one proizvode na koje će se plaćati carina ispregovarane su visoke kvote koje će moći da se izvoze bez plaćanja carine.

Prema njenim rečima, najviše koristi od ovog sporazuma bi mogli da imaju poljoprivredni proizvođači, jer će moći slobodno, bez ikakvog ograničenja da se izvoze razne vrste sireva, kao što su kozji, ovčiji, sve vrste voćnih rakija.

„Njih smo, kao i mnoge vrste voća i povrća koje smo izvozili u obliku sirovine, i do sada izvozili po sporazumima koje smo imali sa Rusijom i Belorusijom, a sada ćemo imati mnogo veće tržiste za ove proizvode. Mislim da je to veliki podstrek za naše proizvođače da ulože u nove tehnologije, jer im se ta investicija dugoročno može isplatiti pošto se otvara jedno potpuno novo tržište gde pored sirovina mogu da plasiraju i gotove proizvode pod izuzetno povoljnim uslovima koji ih čine konkurentnim“, objašnjava Matić.

Ona ištiče da se proizvođači često žale da je nepredvidivost i nemogućnost da svoju robu plasiraju na duže staze na neka tržista ono sto ih sputava da šire svoje poslovanje i da ulažu u nove tehnologije a to stvara gotov proizvod koji može da se proda po većim cenama.

Ovim sporazumom će, kaže ministarka, to biti prevaziđeno jer će on proizvođačima obezbediti kontinuitet i sigurnost da znaju da svoju robu sigurno mogu da plasiraju narednih pet, deset godina bez ikakvih problema pod povoljnim uslovima.

Kao veoma povoljno navodi i to što smo uspeli da ispregovaramo i veće izvozne kvote za određene vrste proizvoda kao što su cigarete, čist alkohol i neke vrste sireva.

Kada je reč o mišljenjima koja su se mogla čuti, a prema kojima ovaj sporazum može da našteti našim odnosima sa Evropskom unijom, Matić kaže da ne vidi kako bi taj sporazum mogao da šteti EU i našim odnosima sa njom.

„Mi sa EU naravno imamo posebne odnose i ona je naš najznačajniji ekonomski partner i to će i ostati. Ovo je novo tržsiste koje je nama bilo neophodno i značajno nam je za potpuno druge vrste proizvoda koje mi tamo plasiramo“, objasnila je ministarka.

Dodaje da u političkom smislu mi još nismo članica EU i ovakva vrsta sporazuma ne predstavlja nikakvu smetnju.

„Kada budemo članica EU onda će se možda razgovarati na temu da li je to u skladu sa evropskim pravilima ili ne, ali sada nema razloga niti članice EU na to gledaju na taj način“, pojašnjava Matić.

Ističe da je ovde reč samo o širenju naše ekonomske saradnje i da je naše legitimno pravo da se borimo za novo tržište i da plasiramo robu tamo gde je možemo plasirati pod izuzetno povoljnim uslovima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...