Relativno nizak javni dug omogućio povećanje državnih rashoda tokom pandemije

Privredni rast Srbije iznad globalnog proseka

SrbijaVesti

13.10.2021 12:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privredni rast Srbije iznad globalnog proseka Privredni rast Srbije iznad globalnog proseka
Sve prognoze su da će privreda Srbija ove godine imati rast od 6,5 odsto, možda i više, a u odnosu na globalne okvire naša... Privredni rast Srbije iznad globalnog proseka

Sve prognoze su da će privreda Srbija ove godine imati rast od 6,5 odsto, možda i više, a u odnosu na globalne okvire naša zemlja je iznad proseka, jer je MMF izašao sa projekcijom da će globalni rast biti 5,9 odsto, izjavio je danas predsednik Saveta guvernera NBS i profesor FEFA Nebojša Savić.

Savić je naveo da je Srbija najčešće do sada bila ispod tog globalnog proseka. Svi su izgledi da će pojedine zemlje ići ubrzano napred, dok će privrede drugih stagnirati i opadati, rekao je profesor FEFA gostujući na TV K1, a prenosi Tanjug.

Istakao je da se srpska privreda dobro oporavlja, što pokazuju i podaci da je naša zemlja uspela u poslednjem kvatalu prošle godine da obnovi industrijsku proizvodnju na nivo pre pandemije, a u prvom kvatalu ove godine da BDP povrati na nivo pre krize.

Objasnio je da je Srbija to uspela da postigne dobrim merama, ulaganjima u infrastrukturu, a da je ta veća izdvajanja za suzbijanje krize mogla da omogući, jer je 2014. godine sprovela fiskalnu konsolidaciju i snizila javni dug na 52 odsto BDP-a.

„Sada smo imali taj prostor javnog duga od 52 do 60 odsto BDP-a da iskoristimo da povećamo javne rashode na zdravstvo, mere za suzbijanje krize i drugo“, rekao je Savić. To je, ističe, pomoglo prošle godine da održimo privrednu aktivnost i da ostvarimo jedan od najboljih privrednih rezultata u Evropi, koji je, uprkos krizi, bio minus jedan odsto.

Savić je ocenio da će dalji oporavak privrede zavisiti od vakcinacije i dodao da je ona preduslov za otvaranje i razvoj ekonomije.

Govoreći o rastu inflacije, koja je u septembru, u odnosu na isti mesec prošle godine, za 5,7 odsto veća, Savić je rekao da je na inflaciju uticalo povećanje cena neprerađene hrane i energenata.

Objasnio je da je prošle godine zbog smanjene tražnje došlo i do smanjenja proizvodnje pojedinih proizvoda, a da je tokom ove godine nakon početka vakcinacije i otvaranja privreda potrošnja počela naglo da raste. To je, navodi, doprinelo i rastu cena, koji je, kaže Savić, očekivan, a da su projekcije da će pad inflacije početi u drugom kvartalu sledeće godine.

Savić je istakao da građani Srbije ne moraju da brinu, jer naša zemlja ima dovoljno hrane, a i ojačala je energetske kapacitete koji joj sada garantuju stabilnost. Među njima je, podseća, izgradnja Južnog toka.

Kada je reč o skoku cena, Savić je naveo da je cena svežeg povrća uvećana za 36 odsto, a mesa za 15 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...