PRIVREDNI RAST SRBIJE OD 3 ODSTO OSTVARIV U 2021. Pad BDP ove godine mogao bi da bude 3,5 procenata, prognozira EBRD

BankeEUIzdvajamoNovacSrbijaVesti

1.10.2020 11:36 Autor: Julijana Vincan 2

PRIVREDNI RAST SRBIJE OD 3 ODSTO OSTVARIV U 2021. Pad BDP ove godine mogao bi da bude 3,5 procenata, prognozira EBRD PRIVREDNI RAST SRBIJE OD 3 ODSTO OSTVARIV U 2021. Pad BDP ove godine mogao bi da bude 3,5 procenata, prognozira EBRD
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izveštaju prognozira da bi pad BDP Srbije u ovoj godini mogao da bude 3,5 odsto,... PRIVREDNI RAST SRBIJE OD 3 ODSTO OSTVARIV U 2021. Pad BDP ove godine mogao bi da bude 3,5 procenata, prognozira EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izveštaju prognozira da bi pad BDP Srbije u ovoj godini mogao da bude 3,5 odsto, dok bi u narednoj godini mogao da bude ostvaren privredni rast od tri procenta.

EBRD konstatuje da je Srbija u prvom kvartalu ostvarila dinamičan rast BDP od pet odsto na godišnjem nivou, na osnovu potrošnje, vladinih rashoda i investicija.

U drugom tromesečju zabeležen je pad ekonomske aktivnosti od 6,5 procenata na godišnjem nivou, zahvaljujući strogim merama protiv epidemije korona virusa. To je ukupan privredni rast u prvoj polovini godine dovelo minusa od 0,9 odsto na godišnjem nivou.

Rast BDP Srbije
Foto: Pixabay.com/ilustracija

EBRD konstatuje da je u Srbiji uticaj Covid-19 manje ozbiljan nego u nekim uporedivim zemljama. To je delom zbog visokog doprinosa proizvodnje osnovnih proizvoda ukupnoj proizvodnji.

Takođe, konstatuje se da su strane direktne investicije i doznake radnika u prvoj polovini godine opale za oko četvrtinu na godišnjem nivou.

Inflatorni pritisci su i dalje prigušeni, sa stopom inflacije u proseku 1,5 odsto na godišnjem nivou u prvih sedam meseci.

U izveštaju se ističe da je između marta i juna Centralna banka spustila ključnu kamatnu stopu na istorijski najniži nivo od 1,25 procenata.

Centralna banka intervenisala je i na deviznom tržištu, sa neto prodajom od 1,4 milijarde evra u prvih sedam meseci. Tako je kurs dinara prema evru ostao stabilan.

Statistički podaci
Foto: Pixabay.com

Takođe se konstatuje da su Vladine mere za borbu protiv efekata korona virusa fokusirane uglavnom na očuvanje zaposlenosti i povećanje likvidnosti preduzeća.

Ipak, troškovi ovih mera doveli su do povećanja javnog duga, koji je dostigao 58 odsto BDP do sredine ove godine. To je za oko pet procentnih poena više nego na kraju prošle godine.

EBRD takođe upozorava na rizike ponovnog uvođenja mera za suzbijanje širenja zaraze, kako u Srbiji, tako i kod njenih ključnih trgovinskih partnera.

Evri i hemijska olovka
Foto: Shutterstock

Biznis okruženje u Srbiji sve bolje

Srbija je definitivno imala značajno manji pad BDP-a u prvoj polovini godine, nego ostale zemlje Zapadnog Balkana i Centralne i Istočne Evrope, kazao je za Tanjug glavni ekonomista EBRD za region Peter Tabak, koji ne isključuje mogućnost da naša zemlja bude među vodećim u Evropi po privrednom rastu u 2020.

Stručnjak EBRD kaže da je ta banka zadržala svoju raniju prognozu da će Srbija imati najmanji pad BDP u regionu od 3,5 odsto ove godine.

„Ipak, za sledeću godinu smo revidirali prognozu na tri odsto (u odnosu na ranijih šest odsto) rasta BDP Srbije“, naveo je Tabak, dodajući da su to uradili zbog vraćanja pandemije Covid-19 u mnogim zemljama koje su važni izvozni partneri Srbije.

Tabak ističe da je Srbija imala manji pad BDP u prvoj polovini godine zbog više faktora i da je najveći uticaj na to imao relativno veliki program pomoći vlade, vredan oko 10 odsto BDP zemlje, i to što je na vreme donet. Na manji pad Srbije uticali su i pozitivni prošlogodišnji efekti, ali i snažne javne investicije i potrošnja u prvoj polovini 2020. godine.

Foto: Wikipedia.org

„Paket je bio veliki i obezbedio je značajnu pomoć sprskoj ekonomiji“, naglasio je Tabak, primetivši da je Srbija dobro startovala u prvoj polovini godine i već se u nekim sektorima vidi oporavak, na primer u maloprodaji i industriji, dok u turizmu, koji je dosta pogođen, ne očekuje oporavak u 2020.

Stručnjak EBRD kazao je Tanjugu da dobar potencijal za razvoj u srpskoj privredi imaju pojedini tradicionalni sektori, poput poljoprivrede, ali i neki novi kao što je IT, gde Srbija ima snažan rast izvoza i veliki potencijal.

Srbija je sve atraktivnija i njeno biznis okruženje je sve bolje. Važno je sada da se država fokusira na smanjenje birokratije, da unaprediti sistem poreza, kao i efiskanost javne administracije“, zaključio je stručnjak EBRD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...