Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počinje 1. novembra

Privrednici nespremni dočekuju nove fiskalne uređaje

Moja firmaPreduzetnikSrbijaVesti

1.11.2021 15:18 Autor: Marija Jovanović 2

Privrednici nespremni dočekuju nove fiskalne uređaje Privrednici nespremni dočekuju nove fiskalne uređaje
Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je danas i trajaće do 30. aprila 2022. godine. Tokom ovih šest meseci svi poreski... Privrednici nespremni dočekuju nove fiskalne uređaje

Tranzicioni period za prelazak na novi model fiskalizacije počeo je danas i trajaće do 30. aprila 2022. godine. Tokom ovih šest meseci svi poreski obveznici koji svoj promet registruju putem fiskalnih uređaja moraće svoje poslovanje da usklade sa novim pravilima e-fiskalizacije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je sve spremno za novi model fiskalizacije i da je Poreska uprava već odobrila prve elemente fiskalnog uređaja, koji su spremni za tržište.

„Očekujemo da već u narednim danima prvi obveznici pređu na novi model, s obzirom na to da je uveliko u toku i prijava za lokacije i za subvencije putem portala Poreske uprave ePorezi. To je za sve nas, za celu državu, za sve građane, veoma važna vest, jer smo za još jedan korak bliži uvođenju novog modela fiskalizacije, koji će biti od neprocenjivog značaja u borbi protiv sive ekonomije, a od čega će korist imati celo društvo“, rekao je Mali.

Ministar finansija istakao je i da poreski obveznici neće imati trošak prelaska na novi model, s obzirom na to da je država obezbedila šest milijardi dinara za subvencije za koje će prijava trajati do 31. januara 2022. godine na portalu Poreske uprave ePorezi.

„Da bi se prijavili za subvencije poreski obveznici bi prvo trebalo, ako to nisu uradili, da prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata. Oni to treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, oni se mogu prijaviti za subvencije države“, rekao je Mali, napominjući da će subvencije biti redovno isplaćivane, na nedeljnom nivou, kako privrednici ne bi čekali, već što pre dobili sredstva za prelazak na novi model fiskalizacije.

On je podsetio da je predviđeno da obveznicima bude uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos će biti uvećan za 20 odsto.

Foto: Freepik.com

Kako je naglasio, poreski obveznici su u obavezi da od 1. oktobra prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata, a od 1. novembra će na portalu ePorezi, u poreskom sandučetu, dobiti elektronski poziv da pristupe portalu za obveznike fiskalizacije, preko koga poručuju bezbednosni element.

“Važno je da poreski obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za e-fiskalizaciju, odnosno kada zna koji će fiskalni uređaj koristiti“, objasnio je ministar.

Maloprodaje se masovno zatvaraju

Kada je reč o privrednicima, njih najviše muči činjenica da se kroz novi model fiskalizacije ponovo opterećuju obavezama i nametima, a da se nista konkretno ne radi kako bi se modernizovao državni aparat koji ne treba da predstavlja teret i da se ništa ne čini kako bi se suzbilo crno tržište, kaže za Biznis.rs zastupnik Udruženja “Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije” Milena Amon.

“U ovom momentu ne vidimo nikakvu poentu u novoj fiskalizaciji. Privrednici još uvek ne znaju kako će ti uređaji da izgledaju, ne znaju koliki će to biti trošak. Zna se da moraju da imaju internet, ali se ne zna da li se plaća poseban operativni sistem za androide. Paušalne delatnosti koje do sada nisu imale kase tek se ne snalaze. Oni ne znaju šta i zašto treba, a pritom to nema uticaja na visinu poreza koji plaćaju, već samo za njih predstavlja dodatnu obavezu”, navodi Amon.

Kao primer, ona navodi delatnost obućara koji porez plaća paušalno, a sada mora da uvodi internet i plaća novi uređaj. Istovremeno, to mu ništa neće promeniti po pitanju naplate poreza.

Što se tiče suzbijanja crnog tržišta, Amon ocenjuje da u tom smislu e-fiskalizacija neće doprineti smanjenju, naprotiv, čak će ga povećati jer onaj ko radi neregistrovan, on će i dalje nastaviti da posluje na isti način.

“Imamo primere mnogih privrednika koji su odlučili da zatvore maloprodaje jer ne mogu da izdrže ne samo taj, već gomilu nameta. Imate sada novu fiskalnu kasu, natpise na radnjama, eko taksu kao parafiskalni namet i ljudi jednostavno dižu ruke od maloprodaje”, zaključuje Amon.  

Poseban problem online prodaja

Da fiskalni uređaj treba da bude samo alat koji će obveznici koristiti za registrovanje prometa, a ne ogromna kočnica u poslovanju obveznika, smatraju i u Uniji poslodavaca Srbije i ocenjuju da su zanatlije posebno pogođene uvođenjem novog modela fiskalizacije i ne vide razlog za njihovo uvođenje za ove kategorije, jer već plaćaju paušalno porez.

“Unija poslodavaca Srbije je podnela inicijativu Socijalno-ekonomskom savetu za izuzimanje zanatlija iz novog modela fiskalizacije”, kaže za Biznis.rs rukovodilac sektora za članstvo Unije poslodavaca Srbije Ljiljana Pavlović.

U UPS skreću pažnju i na problem prilikom evidentiranja prometa koji se odvija putem interneta. Poslodavci smatraju da postoji greška u Uredbi o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja. Za to navode i konkretan primer.

“Preduzetnik prodaje preko Google marketa softver mesečno za 2.000 fizičkih lica iz inostranstva po ceni od 1,5 dolara i po uredbi on treba da izda fiskalni račun. Pre svega stranci ne razumeju fiskalne račune na ćirilici, ne traže ih, niti ih žele. Preduzetnik nema dozvolu da im bilo šta šalje na mejl zbog propisa platforme preko koje prodaje. Ni u jednoj državi na svetu ne postoji da se za softver izdaje fiskalni račun za online prodaju. Takođe, nema mogućnosti izdavanja fiskalnog evidentiranja jer izveštaj o prodaji stiže na kraju nedelje ili nakon naplate na račun. Naplata se vrši platnim karticama i svi prihodi se evidentiraju naknadno u poslovnim knjigama i plaća porez na to”, ukazuje naša sagovornica.

Isti slučaj, dodaje ona, je i sa online uslugama škole engleskog jezika koja radi sa japanskim učenicima kojima ne treba račun na ćirilici jer sve plaćaju preko računa.

  • Ljilja

    5.11.2021 #1 Author

    Ova nova fiskalizacija će baš zadati muke mnogima. Šteta ako bi se određene male radnje zbog svega ovoga zatvorile. Nadam se da će se u hodu ispraviti manjkavosti ovog sistema koje su očite već sada.

    Odgovori

  • Lolek

    27.4.2022 #2 Author

    Treba to instalirati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...