PRIVREMENA SUSPENZIJA CARINA NA ROBE IZ KINE Trampova pomoć uvoznicima

SvetVesti

1.4.2020 11:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

PRIVREMENA SUSPENZIJA CARINA NA ROBE IZ KINE Trampova pomoć uvoznicima PRIVREMENA SUSPENZIJA CARINA NA ROBE IZ KINE Trampova pomoć uvoznicima
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) spreman je da najavi tromesečno ukidanje tarifa (carina) na pojedine robe iz Kine, koje su na znazi već... PRIVREMENA SUSPENZIJA CARINA NA ROBE IZ KINE Trampova pomoć uvoznicima

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) spreman je da najavi tromesečno ukidanje tarifa (carina) na pojedine robe iz Kine, koje su na znazi već 20 meseci. Prema navodima medija, Trampova administracija će uvesti obustavu plaćanja carina na 90 dana, kako bi kompenzovala deo ekonomske štete zbog situacije izazvane epidemijom korona virusa u SAD.

Privremeno ukidanje carina trebalo bi da obuhvati „odeću“ i robu koja se prevozi lakim kamionima, kako navodi FT. Tromesečno odlaganje plaćanja carina važilo bi za farmerke Levi Strauss & Co, kao i za prioizvode Adidasa, ali ne i za teške industrijske terete. Stejt department dozvolio je prošle nedelje izuzeće od carina za medicinsku opremu i druge robe koje su potrebne za lečenje i zaštitu od korona virusa.

Predsednik SAD rekao je u utorak novinarima da pomenuta odluka još nije konačna. „To bi moglo da bude, ali plan ću morati da odobrim“, naveo je Tramp. Prema neimenovanom izvoru odluka o privremenoj suspenziji carina neće uključiti neke od najfrekventnijih tarifa, koje je Vašington uveo tokom trgovinskog rata sa Pekingom, uključujući 360 milijardi dolara vredne namete za uvozne metalne proizvode.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika nije odgovorila na pitanja novinara o tačnom spisku roba na koje bi trebalo da se odnosi suspenzija carina, pa mediji barataju nezvaničnim saznanjima. Privredna komora SAD ocenila je da je najavljeni potez Bele kuće „dobrodošao“. Neki političari navode da je odluka predstavlja Trampovo implicitno priznanje da su nameti teret za uvoznike.

Tagovi
CARINA KINA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...