dronovi se zaleću u oblake i pune ih elektricitetom da bi podstakli promenu klime

Problem nestašice padavina rešili veštačkom kišom

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

23.7.2021 08:11 Autor: Miljan Paunović 1

Problem nestašice padavina rešili veštačkom kišom Problem nestašice padavina rešili veštačkom kišom
Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ogroman problem s nedostatkom padavina i izrazito toplom klimom, te su odlučili da proizvedu svoju kišu, uz pomoć najnovijih tehnologija.... Problem nestašice padavina rešili veštačkom kišom

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ogroman problem s nedostatkom padavina i izrazito toplom klimom, te su odlučili da proizvedu svoju kišu, uz pomoć najnovijih tehnologija.

Ovaj projekat vredan 15 miliona dolara smatraju rešenjem za nestašicu padavina.

UAE su jedna od najsušnijih zemalja sveta, a tamošnja vlada preduzela je niz koraka u borbi protiv nestašice vode, piše Jutarnji list.

Testirali su tehnologiju koja se bazira na dronovima koji se zaleću u oblake i „pune“ ih elektricitetom kako bi podstakli kišu. Da sve funkcioniše prema planu pokazuje i video-snimak koji je objavio tamošnji Nacionalni centar za meteorologiju (NCMS), koji prikazuje monsunske pljuskove širom zemlje koji su stvorili lokve na auto-putevima.

Meteo-centar saopštio je da su padavine pojačane metodama poznatim kao zasejavanje oblaka, odnosno dodavanje čestica u atmosferu radi podsticanja stvaranja kiše. Svrha metode je povećati kondenzaciju u nadi da bi mogli izazvati pljusak.

Proizvodnja kiše uz pomoć dronova je tehnologija razvijena pod vodstvom naučnika Univerziteta u Redingu.

Tehnologija koristi dronove za oslobađanje električnog naboja u oblake, što pomaže kapljicama vode da se spoje i slepe kako bi stvorile padavine.

Prognostičari u Dubaiju nadziru meteo-radare kako bi znali kada treba uputiti pilote vladinih aviona u misiju izazivanja kiše.

„Čim ugledaju konvektivne oblake, šalju nas da istražimo situaciju“, rekao je Mark Njuman (Mark Newman), pilot u Nacionalnom centru za meteorologiju.

U nacionalnom programu zasejavanja oblaka koriste se četiri aviona. Za takve misije najbolji period je leto, u vreme kada se nad istočnim planinama Al-Hajar stvaraju oblaci koji odbijaju topli vetar koji duva iz Omanskog zaliva.

Prema rečima Njumana, neće svaki oblak proizvesti kišu, ali ipak se to često događa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...