Trgovački sektor ostrvske zemlje u deficitu deveti mesec zaredom

Prognoze za japansku ekonomiju pokazuju rast potrošačke inflacije

BankeNovacSvetVesti

13.5.2022 09:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Prognoze za japansku ekonomiju pokazuju rast potrošačke inflacije Prognoze za japansku ekonomiju pokazuju rast potrošačke inflacije
Očekuje se da će potrošačka inflacija u Japanu u aprilu biti neznatno viša u odnosu na ciljanih dva odsto, čime će dostići najviši nivo... Prognoze za japansku ekonomiju pokazuju rast potrošačke inflacije

Očekuje se da će potrošačka inflacija u Japanu u aprilu biti neznatno viša u odnosu na ciljanih dva odsto, čime će dostići najviši nivo u poslednjih sedam godina. Uzroci povećanja su oštar rast cena goriva i roba, koji podižu i troškove života.

Analitičari očekuju da će potrošačka inflacija lebdeti tek nešto iznad dva odsto u narednim mesecima, uzimajući u obzir da visoke cene sirovih materijala primoravaju firme da povećaju cene, komplikujući planove Banke Japana da uveri tržišta da će njena monetarna politika biti blaga.

Predviđa se da će nacionalni potrošački indeks cena (CPI), koji isključuje nestabilne vrednosti sveže hrane, ali uključuje troškove za energiju, porasli 2,1 odsto međugodišnje, pokazuje anketa koju je sproveo Reuters.

Podstaknuta efektima koje je izazvalo smanjenje naknada za mobilne telefone, ova cifra označava najbrže povećanje od marta 2015, kada je indeks porastao 2,2 odsto.

Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda u više navrata je istakao da centralna banka neće žuriti kada je u pitanju povlačenje pomoći privredi, smatrajući da će nagli rast cena podstaknut inflacijom biti privremen.

Neki analitičari se ne slažu sa ovim stavom, napominjući da bi viđenje javnosti vezano za buduće cene moglo da se izmeni ako se inflatorna povećanja nastave.

Prognozira se da će odvojeni podaci pokazati da je japanski trgovački sektor u aprilu bio u deficitu 1,15 biliona jena (8,9 milijardi dolara), zbog rasta cena uvoza sirovih materijala. To će biti deveti mesec zaredom da beleži deficite, naglašavajući sve gore uslove trgovine u zemlji koja zavisi od uvoza goriva i hrane.

Uvoz je u aprilu verovatno porastao 35 odsto, premašujući 13,8 odsto povećanje izvoza, navodi se u anketi.

  • Dzebac

    13.5.2022 #1 Author

    Pitanje je koliko ce sve to uticati na neke manje zemlje, poput nas?

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #2 Author

    Kako svuda tako i kod njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...