formiranje se očekuje u martu

Proizvođači mleka u Srbiji osnivaju prvo nacionalno udruženje

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

29.1.2022 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Proizvođači mleka u Srbiji osnivaju prvo nacionalno udruženje Proizvođači mleka u Srbiji osnivaju prvo nacionalno udruženje
U Srbiji će u martu biti osnovano prvo nacionalno udruženje proizvođača mleka koje će okupiti farmere iz 17 regija, a ovoj ideji nedavno je... Proizvođači mleka u Srbiji osnivaju prvo nacionalno udruženje

U Srbiji će u martu biti osnovano prvo nacionalno udruženje proizvođača mleka koje će okupiti farmere iz 17 regija, a ovoj ideji nedavno je razmatrano na sastancima sa proizvođačima u Leskovcu, Nišu, Kruševcu, Kraljevu i Kragujevcu.

S obzirom na količinu proizvedenog mleka po okruzima, odlučeno je da bi bilo dobro formirati 17 teritorijalnih (regionalnih) udruženja koja bi nakon toga činila nacionalni savez sa svim svojim pratećim telima, piše Politika.rs.

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski, rekla je da je vreme da se i u Srbiji formira jak savez koji će ujediniti što više proizvođača i boriti se za njihove interese.

Pad potražnje za mlečnim proizvodima zbog pandemije, a zatim nagli rast cene stočne hrane i do 100 odsto i ostalih inputa u proizvodnji doveli su proizvođače u težak položaj.

„Kada se sve ovo udruži sa izuzetno niskom cenom mleka u otkupu, koja je čak na nivou ispod one koju smo imali 2010. godine, možemo slobodno reći da je protekla godina bila jedna od najlošijih za proizvodnju mleka. Prosečna cena iz 2015. od 42 dinara je sada san“, naglasila je Bugarski.

Prosečna cena mleka danas se kreće oko 30 dinara, što je mnoge farme dovelo do ruba siromaštva. Bugarski napominje da na jugu Srbije cena ide čak i od 25 dinara pa naviše, što je neverovatno i neodrživo.

„Trenutno obilazim Srbiju po regijama koje su formirane na osnovu podataka o proizvodnji mleka. Do kraja narednog meseca trebalo bi da bude osnovano 17 okružnih udruženja. Nadam se da ćemo, već početkom marta, moći da napravimo osnivačku skupštinu i dobijemo prvo nacionalno udruženje u kom će biti svi proizvođači mleka i goveda“ kazala je Bugarski i dodala je da će se udruženje baviti poslovima koji proističu iz strategije koja je takođe u izradi.

Bugarski je istakla da je ovo jedini način da proizvođači ojačaju i prežive, jer kako je rekla razjedinjeni ne mogu ništa.

„Konkurisaćemo gde god budemo mogli poput drugih farmera u Evropi. Mi inače moramo da obezbedimo način finansiranja jer ćemo u okviru udruženja zaposliti ljude koji su nam neophodni – inženjere stočarstva, veterinare, agroekonomiste, pravnike… tehničare“ naglasila je ona.

AD IMLEK

Industrijsko naselje bb, 11000 Padinska Skela, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
197.267.014,34 (2020)
Broj zaposlenih:
954 (2020)

Politika.rs podseća da su proizvođači mleka u Srbiji početkom decembra prošle godine uputili poziv na razgovor direktoru „Imleka” kako bi zatražili da ta mlekara poveća otkupnu cenu, i da nije poznato da li je taj sastanak u međuvremenu održan. Farmeri su, nekoliko meseci ranije, prvi put upozorili da je proizvođačka cena mleka u Srbiji bila 56 dinara, što je znatno više od onoga što njima plaćaju mlekare za sirovinu. Država je sa svoje strane povećala premiju sa sedam na 10 dinara po litru. Pojedine mlekare izašle su sa ponudom uvećanom za svega dva do tri dinara po litru mleka u otkupu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...