Proizvođači najavljuju „godinu lubenica“, uvozne dostigle i cenu od 150 dinara
AgrobiznisBiznisPoslovanjeSrbijaVesti
29.6.2022 12:32 Autor: Julijana Vincan 18
Sezona lubenica je počela. Cene domaćih plodova u veleprodaji kreću se između 50 i 60 dinara po kilogramu, ali se svakako očekuje da će padati.
U maloprodaji se lubenice takođe mogu naći i za 50 dinara po kilogramu, ali cene idu i do 90 i 100 dinara, a početkom juna bilo je grčkih lubenica i za 150 dinara. Vremenske prilike ukazuju na to da su ove godine lubenice dobro uspele i da su kvalitetne jer je bilo dosta toplote i sunca.
Prema rečima Gorana Blanuše, proizvođača iz Ašanje u opštini Pećinci, ova godina bi mogla biti „godina lubenica“.
„Mi radimo oko sedam vrsta lubenica i uvek neka ide solidno i ima ‘bolju’ cenu. Radimo žutu, srce, narandžasto srce, besemenu, običnu, žuto-žutu i imamo razne specifične sorte, a snabdevamo mnoge maloprodajne lance. Cene uvoznih lubenica iz Grčke, Severne Makedonije i Albanije, koje se najviše distribuiraju po marketima, bile su između 50 i 80 dinara u veleprodaji, a uvozne i domaće se prepliću na tržištu“, objašnjava naš sagovornik.
Kako kaže, nekad se pojavi višak robe na tržištu, pa domaći uvoznici staju sa uvozom, jer ne smeju da spuste cene uvozne robe, zbog dodatnih troškova na prevoz i ostalo.
„Nekada se dešava i da lubenice propadnu, kada počnu kiše krajem avgusta, kada zahladni ili kada su baš jake vrućine, pa stigne više lubenica istovremeno koje tržište ne može da ‘proguta’. Najviše zavisi od vremena potrošnje, kao i od izvoza – kakve su prilike u inostranstvu“, otkriva Blanuša.
Prošle godine je, ističe on, u Evropi bilo hladno, pa je bila i loša cena i slabo je išao izvoz, usled čega je i kod nas bilo više lubenica.
„Ove godine ostaje da se vidi kakva će biti sezona koja je počela 15 dana ranije. Berba je krenula otprilike 10. jula„, navodi naš sagovornik.
Kada je reč o vremenskim rokovima, Goran Blanuša kaže da već u septembru počinju manje isporuke lubenica, dok se u oktobru dostigne jedva 10 odsto avgustovske prodaje. U Srbiji ima dosta proizvođača lubenica, samo u Ašanji njih petnaestak, ali uglavnom su u pitanju manje površine.
„Dobro je kada postoji izvoz, onda se rastereti domaće tržište koje je previše malo da bi potrošilo sve što se proizvede u Srbiji. Pandemija korona virusa nije mnogo uticala na tržište lubenica i cene su uglavnom ostale iste. Na samu cenu utiče više stvari, pa čak i to kada ljudi idu na godišnje odmore“, naglasio je Blanuša.
Tokom prve godine pandemije se dosta izvozilo, primetio je naš sagovornik, dok je prošle godine izvoz bio smanjen.
„Italijani dosta snabdevaju zapad lubenicom – Nemačku, Dansku, Austriju. Oni su nam velika konkurencija, kao i Mađari koji imaju lubenice u isto vreme kad i mi. Ipak, što se kvaliteta tiče, naša lubenica je najbolja i jedino Grčka ima približan ukus“, smatra Blanuša.
Prema njegovom iskustvu, najsigurnija kupovina lubenica je u marketima, jer poljoprivredni fakultet daje sertifikat i kontroliše proizvodnju, tako da garantuje da je nešto što se tamo našlo bez ostataka pesticida.
„Lubenica se prska svega 10 odsto u odnosu na prskanje jabuke. Najbolja su prva dva roda, gde drugi stiže kroz oko 10 dana, a treći za oko 13 dana. Treći i četvrti rod nisu dovoljno dobrog kvaliteta. Kada proizvodim lubenicu, gledam da pravim razmak između seta sadnje, kako bih u 100 dana imao redovno da prodajem plodove“, obrazložio je naš sagovornik.
Pročitajte još:
On je podsetio da se lubenice koriste i za preradu, kada im cena padne na 10 do 12 dinara, na koju odlaze sitniji plodovi, oštećeni, ali ukusni.
„Onda fabrika to koristi kao koncentrat, bazu za neke sokove ili aromu, i tada otkupljuju i kraljevsku dinju i dinju sa ukusom limuna. Mogu da se prave i salate od besemene lubenice, pa je tako jedna fabrika kupovala od mene pre dve godine takvu lubenicu koju iseku, zalede i prave mikseve od salate, kako bi se posle pravili smutiji za izvoz. Treći proizvode i sušene lubenice“, naveo je Blanuša.
Izazovi sa sezoncima
Za branje bostana nema dovoljno ljudi i sada, kako kaže naš sagovornik, dolazi radna snaga čak i iz Bangladeša, Nepala…
„Uvek nedostaje radnika. Oni koji rade na berbi lubenica rade po učinku, po broju kilograma, tako da mogu da zarade od 5.000 dinara dnevno, dok oni koji pakuju lubenice rade ‘na sat’. Kada krene berba lubenica neće biti ni malina ni kupina, pa mogu da se nađu ljudi, ali je bilo izazovno i poslednjih 15 dana, jer se brala i borovnica, jagoda i malina, a oni mogu da ponude veće cene nego mi“, otkrio je Blanuša.
TATJANA
29.6.2022 #1 AuthorJos uvek su visoke cene po kilogramu
TINA
29.6.2022 #2 AuthorIzuzetno zdrava vocka a I lepo rasladjuje I osvezava organizam, posebno kada su velike vrucine
Dea
29.6.2022 #3 AuthorNije ni sad skupa,pa jedemo je kratko u toku godine …
GOCA BG
29.6.2022 #4 AuthorSezonce za berbu ne samo lubenica je tesko naci,jako naporan posao koji treba raditi na visokim temperaturama.Sto se tice nasih lubenica mislim da su jedne od najkvalitetnijih u Evropi,a cene variraju,mada su vec 60 din po kg
IVAN
30.6.2022 #5 AuthorSlazem se u potpunosti
VANJA
29.6.2022 #6 AuthorBice slatke lubenice ove godine!
BRANA19
30.6.2022 #7 AuthorOgromne cene…
BOJANA
30.6.2022 #8 AuthorVisoke su cene voća mnogo
IVAN
30.6.2022 #9 AuthorMnogo nazalost
Anna
30.6.2022 #10 AuthorIz koje godine je ovaj tekst? Berba počela 10. jula, a danas je 30. jun???
Moon
30.6.2022 #11 AuthorNista od lubenica ove godine..
IVAN
30.6.2022 #12 AuthorA sta je sa Dinjama?
Dzebac
1.7.2022 #13 AuthorUvek preskupe lubenioce, kao da ne rastu kod nas
DIXI
3.7.2022 #14 AuthorSve je poskupelo
FRUIT04
3.7.2022 #15 AuthorSve ima svoju cenu, Ali radnici iz Bangladesa za branje lubenica…. Auuuuuu….
Moon
4.7.2022 #16 AuthorSta ce nama lubenice iz uvoza, gde su nase lubenice?
Boba3
5.7.2022 #17 AuthorKod Avale 60 dindzi kilo
NINICA
19.9.2022 #18 AuthorZaista velika cena! Preterivanje!