Prema podacima hrvatskog zavoda za statistiku

Proizvođačke cene u industriji pale za 1,3 odsto

RegionVesti

12.12.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Proizvođačke cene u industriji pale za 1,3 odsto Proizvođačke cene u industriji pale za 1,3 odsto
Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj zadržale su stabilnost u novembru u odnosu na oktobar, dok su na godišnjem nivou pale za 1,3 odsto,... Proizvođačke cene u industriji pale za 1,3 odsto

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj zadržale su stabilnost u novembru u odnosu na oktobar, dok su na godišnjem nivou pale za 1,3 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Novembar je drugi mesec zaredom u kojem je zabeležen pad cena na godišnjem nivou posle 31 meseca kontinuiranog rasta, prenosi Seebiz. Ukupne proizvođačke cene industrijskih proizvoda, isključujući energiju niže su u novembru za 0,1 odsto u odnosu na oktobar, dok su u poređenju sa novembrom 2022. godine porasle za 1,1 procenat.

Na hrvatskom tržištu proizvođačke cene u novembru porasle su za 0,1 odsto u odnosu na oktobar, dok su u odnosi na novembar prošle godine niže za 1,4 procenta. Proizvođačke cene industrijskih proozvoda na inostranom tržištu oslabile su u novembru za 0,1 odsto u odnosu na oktobar i 1,1 odsto u odnosu na novembar prošle godine.

Na godišnjem nivou, prema glavnim industrijskim grupacijama, na hrvatskom tržištu proizvođačke cene netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale su za 4,5 odsto, a traknih za 2,8 procenata. Proizvođačke cene u energetskom sektoru pale su za 7,6 odsto, a u sektoru kapitalnih proizvoda za 1,9 odsto.

Prema Nacionalnoj klasifikaciji delatnosti, u novembru su u poređenju sa oktobrom porasle proizvođačke cene u rudarstvu za 8,1 odsto, u snabdevanju električnom energijom i gasom za 3,2 odsto, dok su proizvodne cene u prerađivačkoj industriji pale za 0,5 procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...