Redefinisanje oporezivanja za "jačanje prihodne strane države"

Promene akciza u Crnoj Gori na gorivo, duvanske proizvode, pića, plastiku…

NovacRegionVesti

23.2.2022 14:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Promene akciza u Crnoj Gori na gorivo, duvanske proizvode, pića, plastiku… Promene akciza u Crnoj Gori na gorivo, duvanske proizvode, pića, plastiku…
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore pripremilo je rešenje za sutrašnju sednicu vlade, da se skupštini dostavi predlog izmena i dopuna zakona o... Promene akciza u Crnoj Gori na gorivo, duvanske proizvode, pića, plastiku…

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore pripremilo je rešenje za sutrašnju sednicu vlade, da se skupštini dostavi predlog izmena i dopuna zakona o akcizama, kojim se omogućava vladi da može da smanji akcizu na gorivo do 20 odsto.

“Odluka bi mogla da bude doneta na period od mesec dana, sa mogućnošću da se produži u zavisnosti od stanja na svetskom tržištu i kretanja cene goriva u Crnoj Gori, da bi se obezbedila stabilnost cena naftnih derivata”, navodi se u saopštenju ministarstva.

U novom predlogu ministarstva se ne predviđa uvođenje akciza na slatkiše i negazirana pića sa dodatkom šećera, kao ni povećanja akciza na gazirana pića, cigarete i slično, što su bile kontramere za prihodnu stranu u ranijem periodu, navodi agencija Mina.

Zbog unapređenja postojećeg zakonskog rešenja, kojim se propisuje pravo povraćaja dela plaćene akcize za nabavku gasnih ulja koja se koriste u industrijske i komercijalne svrhe, predloženim zakonom se predviđa jačanje kontrolne funkcije nadležnog carinskog organa u sprovođenju postupka kontrole celokupne dokumentacije koju podnose kupci gasnih ulja.

“Time će se sprečiti i sankcionisati zloupotrebe prava na povraćaj akcize, zbog čega se predloženim propisuju dokazi koje su kupci gasnih ulja u obavezi podneti pri dostavljanju zahteva za povraćaj dela plaćene akcize”, dodaje se u saopštenju.

Da bi se obezbedila stabilnost prihoda od akciza, kao i regionalna usklađenost, predloženim se redefiniše oporezivanje za bezdimne duvanske proizvode, za koje bi se akciza plaćala po kilogramu duvanske smese.

“Upravo zbog predvidivosti povećanja akcize za ovaj proizvod, predlaže se postepeno povećanje akcize – od 1. juna do 31. decembra da iznosi 100 evra po kilogramu, od 1. januara do 31. decembra 2023. godine bi iznosila 145 evra, dok bi od 1. januara 2024. godine iznosila 190 evra po kilogramu”, precizirali su iz ministarstva.

Radi zaštite zdravlja stanovništva, proširen je obuhvat akciznih proizvoda koji sadrže duvan, a nisu prepoznati postojećim zakonom te bi se uvela akciza za duvan za žvakanje i šmrkanje.

“Takođe, prepoznat je i deo pića koja nisu imala akcizu, a sadrže nivo alkohola koliko pivo ili slični proizvodi, upravo da bi se time doveli u ravnopravan položaj. To se ne odnosi na mirna vina”, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva su rekli da se zbog smanjenja negativnih uticaja koje proizvodi od plastike za jednokratnu upotrebu imaju na životnu sredinu, predlaže uvođenje akcize na ove proizvode. Prepoznajući problem u vezi sa korišćenjem proizvoda od plastike, Evropska unija je dala preporuke koje imaju za cilj, pored ostalog, smanjenje generisanja otpada od plastike.

“Predlaže se i da naftni derivati odnosno motorni benzin, gasna ulja, tečni naftni gas, kao i biogoriva, koji se stavljaju u slobodan promet na teritoriji Crne Gore, moraju biti markirani odnosno obeleženi u skladu sa propisom kojim se uređuje oblast energetike, a to važi kada se usvoje izmene i dopune Zakona o energetici. Na ovaj način će se omogućiti suzbijanje nelegalnog prometa naftnih derivata, kao i povećanje budžetskih prihoda”, zaključuje se u saopštenju.

  • Milovan94

    23.2.2022 #1 Author

    Apsolutno treba smanjiti akcize jer su zaista ogromne.

    Odgovori

  • ZVE84

    23.2.2022 #2 Author

    A gde bi država zarađivala nego na narodu?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...