Nove najave i obećanja za najstarije građane

Promenom švajcarske formule penzije bi se približile zaradama

BankeNovacSrbijaU fokusuVesti

25.8.2021 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Promenom švajcarske formule penzije bi se približile zaradama Promenom švajcarske formule penzije bi se približile zaradama
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država nastojati da penzije brže rastu, a da procenat rasta bude blizu procenta povećanja plata,... Promenom švajcarske formule penzije bi se približile zaradama

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država nastojati da penzije brže rastu, a da procenat rasta bude blizu procenta povećanja plata, te da dobro razume zahteve penzionera da one u većoj meri prate rast zarada.

„Nisam siguran da li će 100 odsto moći bude tako, ali imate moje obećanje da ću se truditi da to pokušamo“, naglasio je Vučić.

U Savezu penzionera Srbije pozdravljaju ove najave, naglašavajući da je dobro da postoji politička volja da se pomogne ovoj višemilionskoj populaciji. S druge strane, predsednik Saveza, prof. dr Andreja Savić, napominje da treba biti svestan da taj rast ne može da bude preko noći, već ako se steknu uslovi i nastavi ekonomski rast.

„Ako BDP nastavi da raste i do kraja godine bude i veći do 6,5 odsto, kako se najavljuje, to će biti odlična vest, ali s druge strane, da bi penzije realno, a ne nominalno rasle, potrebno je da se inflacija zauzda, jer ta stopa inflacije izaziva malu dozu zabrinutosti među penzionerima, pogotovo kada uđu u prodavnicu i uvere se koliko im treba sada novca da plate isto ono što su kupovali početkom ove ili krajem prošle godine“, navodi Savić za list Politika.

On je podsetio da je Savez penzionera Srbije i Vojvodine odavno predlagao da se promeni švajcarska formula i da penzije počnu da prate rast zarada sa 70 odsto, a rast inflacije sa 30 procenata, ali da nisu dobili odgovor.

„Penzionerima je važno da država pokazuje da brine o njima i pomaže im koliko može. Svaka jednokratna pomoć im je dobrodošla, ali i najnovije usklađivanje od nove godine, kao i 22.000 dinara pomoći u februaru, za većinu je više od mesečne penzije“, ističe predsednik Saveza.

Na konstataciju da je bilo obećanja od pre godinu dana da će se pojačati švajcarska formula u smislu da prosečna penzija neće padati ispod 50 odsto prosečne zarade, Savić kaže da se sve na tome završilo, kao i da je i dalje učešće prosečne penzije daleko od 50 procenata u odnosu na prosečnu platu. Razlog za to je, kako kaže, što primanja znatno brže rastu u odnosu na penzije.

Podaci PIO fonda potvrđuju da je prosečna penzija u junu ove godine iznosila 29.384 dinara, kao i da je učešće prosečne penzije u prosečnoj zaradi bez poreza i doprinosa za sve kategorije penzionera 45,2 za samostalne delatnosti 43,4 za zaposlene 48,2 odsto, dok je za poljoprivrednike 19,4 procenta.

Prosečan iznos prinadležnosti za penzionere PIO fonda zaposlenih u junu bio je 31.138 dinara i tu penziju prima 1,4 miliona najstarijih, za samostalce je prosek 28.211 a dobija je 102.468 penzionera, i za poljoprivrednike 12.615 dinara i nju prima 156.034 zemljoradnika.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica, Jovan Tamburić, navodi da ako se ima u vidu da je većina ovih obećanja data u predizborne svrhe da bi bilo dobro uraditi bar nešto. Za početak makar povećati na 20.000 najniže penzije za sve kategorije penzionera.

„Država čak i ne mora da menja švajcarsku formulu da bi penzije stigle zarade, ukoliko bi primanja najstarijih ubuduće usklađivala na svakih pola godine. Ovako sa zakašnjenjem od 12 meseci nema govora da penzija može da iznosi 50 odsto od prosečne zarade“, objašnjava on.

Podaci potvrđuju da su neto zarade nominalno od januara do maja porasle 8,5 procenata, a realno 6,3 odsto. Tamburić dodaje da može da se složi s predsednikom da su penzije najveće u Srbiji, ali takođe nominalno, ali ne i realno.

Predsednik Saveza penzionera Vojvodine, Milan Nenadić izjavio je za Politiku da bi situacija mogla da se popravi ukoliko bi penzije brže pratile rast zarada, kao i da su oni to odavno predlagali kroz izmenu švajcarske formule.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...