Stočari najavili obustavu isporuka i dali donacije za najugroženije

Prosečna otkupna cena mleka u Crnoj Gori dostići će 39 centi

AgrobiznisBiznisRegionVesti

30.3.2022 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Prosečna otkupna cena mleka u Crnoj Gori dostići će 39 centi Prosečna otkupna cena mleka u Crnoj Gori dostići će 39 centi
Tri najveće crnogorske mlekare Srna, Lazine i Nika otkupile su mleko od 97,4 odsto svojih kooperanata, iako su iz Saveza stočara najavili obustavljanje isporuka.... Prosečna otkupna cena mleka u Crnoj Gori dostići će 39 centi

Tri najveće crnogorske mlekare Srna, Lazine i Nika otkupile su mleko od 97,4 odsto svojih kooperanata, iako su iz Saveza stočara najavili obustavljanje isporuka.

Pojedini stočari su u utorak protestovali ispred Ministarstva poljoprivrede u Podgorici, gde su takođe najavili obustavu isporuke mlekarama, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Iz Udruženja prerađivača mleka su naveli da je prethodna godina za mlečno stočarstvo bila posebno teška, pre svega zbog suše koja je dovela do nestašice kabaste stočne hrane, ali i zbog rasta cena ostalih inputa.

“Kako se teška situacija nastavila i ove godine, nadamo se da će resorno ministarstvo uložiti dodatni napor i naći način da farmeri prebrode neizvesni period od prolećne setve do jesenje žetve i da će pomoći da se mlečno govedarstvo održi”, rekli su iz Udruženja prerađivača mleka.

Iz udruženja navode da u kriznim vremenima Ministarstvo poljoprivrede treba da ima ključnu ulogu za držanje i primarne i sekundarne proizvodnje mleka.

“Uvažavajući kompleksan položaj farmera izvesno je da će mlekare, i pored svoje otežane situacije, za mleko otkupljeno od 15. aprila povećati minimalnu otkupnu cenu sa 30-31 cent na 34 centa, odnosno da će svim farmerima otkupna cena porasti za minimum dva centa. Prosečno povećanje otkupne cene za oko tri centa će doprineti da prosečna otkupna cena dosegne 39 centi”, rekli su iz Udruženja prerađivača mleka.

Oni su podsetili da je prosečna otkupna cena mleka u Sloveniji i Hrvatskoj 36,5 centi.

Nekoliko desetina stočara u utorak se u znak protesta okupilo ispred Ministarstva poljoprivrede, gde su ostavili bidone sa mlekom za ugrožene građane i najavili obustavu isporuke mlekarama. Mleko su donirali Narodnoj kuhinji. Takođe, najavili su obustavu isporuke mleka ako otkupna cena ne bude 70 centi.

 • STEFAN

  30.3.2022 #1 Author

  Poskupece cena i u Srbiji sigurno

  Odgovori

  • BOLEK

   3.12.2022 #2 Author

   Lepo bi to bilo samo sto to nece biti nikada kod nas

   Odgovori

 • VERA

  30.3.2022 #3 Author

  I tu cenu polako povecavati. Svaka cast samo nadtavite tako.

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.3.2022 #4 Author

  Podrzavam,i treba tako!

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  1.4.2022 #5 Author

  Kao i svi i oni povećavaju cene

  Odgovori

 • BOLEK

  3.12.2022 #6 Author

  A kod nas u Srbiji?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...