Potrebno da sve karike u lancu podele teret teške situacije

Savez stočara Crne Gore predlaže povećanje otkupne cene mleka za 10 centi, manji PDV

AgrobiznisBiznisRegionVesti

24.3.2022 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Savez stočara Crne Gore predlaže povećanje otkupne cene mleka za 10 centi, manji PDV Savez stočara Crne Gore predlaže povećanje otkupne cene mleka za 10 centi, manji PDV
Iz Saveza stočara Crne Gore saopšteno je da su predlozi u vezi sa smanjenjem poreza na mlečne proizvode koje je ovo udruženje predstavilo na... Savez stočara Crne Gore predlaže povećanje otkupne cene mleka za 10 centi, manji PDV

Iz Saveza stočara Crne Gore saopšteno je da su predlozi u vezi sa smanjenjem poreza na mlečne proizvode koje je ovo udruženje predstavilo na sastanku sa predstavnicima vlade prihvatljivi za Ministarstvo poljoprivrede.

Predstavnik Saveza stočara Budimir Mugoša izjavio je za Pobjedu da su predstavnici Ministarstva poljoprivrede razmotrili njihove predloge sa prethodnog sastanka i u načelu se s njima složili, prenosi Mina.

Kako navodi Mugoša, za ministarstvo je prihvatljivo da se stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) za neke mlečne proizvode spusti sa 21 na sedam odsto, da se stopa poreza za koncentrovanu hranu sa sedam spusti na nulu, kao i da porez na pasterizovano jednodnevno mleko bude nula odsto.

On je dodao da bi se na taj način stvorili uslovi da se bez promene maloprodajnih poveća otkupna cena mleka za četiri centa.

Mugoša je objasnio da se sve te mere mogu sprovesti uz saglasnost Ministarstva finansija i skupštine kroz izmene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrednost.

“Da li će Ministarstvo finansija i predsedavajući skupštine Strahinja Bulajić imati razumevanja za našu situaciju i zakazati sednicu, ostaje da se vidi”, rekao je Mugoša, dodajući da se bez skupštine ne mogu očekivati ni oslobađanje od akciznih nameta na pogonsko gorivo, koje je veliki problem u poslovanju.

On je naveo da se dve karike u lancu — otkupljivači i trgovine — još nisu izjasnile o predlogu Saveza stočara.

U Savezu stočara smatraju da je potrebno povećati cene mlečnih proizvoda pet odsto, što bi dovelo do povećanja cena jogurta i pasterizovanog mleka za pet centi.

“Smatramo da to nije mnogo, pogotovo u poređenju sa ostalim poskupljenjima”, ocenio je Mugoša. Prema njegovim riječima, ako bi svi prihvatili predloge stočara problem bi trenutno bio saniran.

Predstavnici stočara su predložili da svi u lancu, koji čine farmeri, otkupljivači, trgovci, Ministarstvo poljoprivede i potrošači, podele teret teške situacije. Oni su predložili da se otkupna cena mleka poveća 10 centi i to tako da se PDV smanji na sedam odsto za sve domaće mlečne proizvode, trgovačke marže za dva centa, da se ukine porez na stočnu hranu, te da se maloprodajna cena mleka poveća pet odsto.

Iz Saveza stočara je saopšteno i da bi povećanje otkupne cene mleka za 10 centi dovelo stočare u stanje kakve-takve likvidnosti i održivosti farmi.

Na sastanku, održanom krajem prošle nedelje, iz Saveza stočara su poručili da je neophodno da otkupna cena mleka bude okvirno na nivou cene koncentrovane hrane, uz pripadajuće premije, odnosno kumulativno 70 centi. Ukoliko ne dođe do dogovora, stočari su ranije najavili nekoliko mogućnosti – obustavu isporuke mleka, ulične proteste i zatvaranje farmi.

  • JOVANA

    24.3.2022 #1 Author

    Ocekivano, cene su kod nas vec odavno skocile

    Odgovori

  • STEFAN

    24.3.2022 #2 Author

    Posle ovoga ce opet cene da skoce i u Srbiji

    Odgovori

  • VERA

    24.3.2022 #3 Author

    Tako i treba neka se drzava odrekne poreza kako bi se mleko i preradjevine placale jeftinije. Bravo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    24.3.2022 #5 Author

    Zelim im da im to sve bude odobreno…

    Odgovori

  • LUKA

    25.3.2022 #6 Author

    Bice opet protesti

    Odgovori

    • IVAN

      18.11.2022 #7 Author

      cena paprena luksuz piti mleko

      Odgovori

  • TiNA

    26.3.2022 #8 Author

    I cene drugih proizvoda su se povecale

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #9 Author

    To državu uglavnom ne zanima.

    Odgovori

  • Bella

    28.3.2022 #10 Author

    Najvise ce da nagrabuse proizvodjaci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...