organizacija bi trebalo da se osnuje do kraja marta

Nacionalno udruženje proizvođača mleka ključ za rešenje problema?

AgrobiznisBiznisVesti

12.2.2022 10:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Nacionalno udruženje proizvođača mleka ključ za rešenje problema? Nacionalno udruženje proizvođača mleka ključ za rešenje problema?
Pad potražnje za mlečnim proizvodima, poskupljenje stočne hrane i niska otkupna cena dodatno otežavaju položaj poljoprivrednih proizvođača i farmera, te da bi se rešila... Nacionalno udruženje proizvođača mleka ključ za rešenje problema?

Pad potražnje za mlečnim proizvodima, poskupljenje stočne hrane i niska otkupna cena dodatno otežavaju položaj poljoprivrednih proizvođača i farmera, te da bi se rešila ova goruća pitanja, ali i drugi problemi, stočari predlažu formiranje Nacionalnog udruženja proizvođača mleka, koje bi trebalo da okupi sve uzgajivače u Srbiji i da zastupa njihove interese.

Kako piše RTS, cena mleka je, kažu farmeri, niža nego pre šest, sedam godina, kada je bila 42 dinara za litar. Otkupljivači litar trenutno plaćaju između 28 i 41 dinar, ali većina proizvođača dobija oko 35 dinara.

Istovremeno, računica pokazuje da ih proizvodnja košta više od 56 dinara, a to je signal da je udruživanje na nacionalnom nivou preko potrebno.

Poljoprivrednik iz Varne Dragoljub Milutinović kaže da su zbog ovakvog stanja na gubitku i da pokušavaju da se udruže kako bi rešili problem. Ističe da se na dnevnom nivou u šabačkom kraju zakolje 60 krava.

Osnivačka skupština Nacionalnog udruženja proizvođača mleka biće održana do kraja marta. Krovno udruženje okupiće 17 regionalnih udruženja, a osim proizvođača mleka među članovima će biti i uzgajivači goveda.

Gorući problemi sa kojima se farmeri godinama suočavaju pre svega se odnose na proizvodnju i cenu mleka. Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski za Biznis.rs navodi da u svakom segmentu proizvodnje postoje nagomilani problemi i da se oni ne odnose samo na proizvodnju mleka već i na tov junadi.

Proizvođači i farmeri kažu da nije dovoljna samo jedna mera države, koja je septembra prošle godine povećala premiju za mleko sa sedam na 10 dinara po litru, već da je potrebno da uradi mnogo više.

Tagovi
MLEKO
  • LIMUN ŽUT

    12.2.2022 #1 Author

    Stvarno bi trebalo da se malo više da podrška uzgajivačima. Verujem da će se uskoro nešto promeniti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.2.2022 #2 Author

    Nadam se da ce doci do nekog konstruktivnog resenja…

    Odgovori

  • LUKA

    13.2.2022 #3 Author

    Malo vise podsticaja od drzave uzgajivacima

    Odgovori

  • DANIJELA

    13.2.2022 #4 Author

    Cene rastu a cene koje su trebale prve stoje. Treba naci resenje za sve domace proizvode dok jos ima ko da ih pravi i proizvodi.

    Odgovori

  • Vockica

    13.2.2022 #5 Author

    Smatram da država treba da zaštiti domaće proizvode i da pomaže mnogo više ljudima koji su spremni i dalje da se bore i proizvode. Treba im se omogućiti što više olakšica i podrška države.

    Odgovori

  • GAGA

    13.2.2022 #6 Author

    U maloprodaji su cene mleka i mlecnih proizvoda skocile za tridesetak posto, a otkupne pale. Sistematsko unistavanje proizvodjaca

    Odgovori

  • STRELAC

    13.2.2022 #7 Author

    Svakako da drzava treba da pomogne proizvodjace.Pad potraznje nije realan faktor.

    Odgovori

  • VERA

    14.2.2022 #8 Author

    Svuda se štiti i podstiče domaća proizvodnja prave dugoročni planovi za stočni fond a ne od danas do sutra.

    Odgovori

  • DIXI

    10.7.2022 #9 Author

    Malo vise podsticaja od drzave

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...