PROSEČNA PLATA U HRVATSKOJ 882 EVRA Najviša mesečna zarada u maju u naftnoj proizvodnji

RegionVesti

20.7.2020 15:07 Autor: Ljiljana Begović 2

PROSEČNA PLATA U HRVATSKOJ 882 EVRA Najviša mesečna zarada u maju u naftnoj proizvodnji PROSEČNA PLATA U HRVATSKOJ 882 EVRA Najviša mesečna zarada u maju u naftnoj proizvodnji
Prosečna mesečna neto plata po zaposlenom isplaćena za maj ove godine u Hrvatskoj iznosila je 6.655 kuna (882 evra), što je realno više za... PROSEČNA PLATA U HRVATSKOJ 882 EVRA Najviša mesečna zarada u maju u naftnoj proizvodnji

Prosečna mesečna neto plata po zaposlenom isplaćena za maj ove godine u Hrvatskoj iznosila je 6.655 kuna (882 evra), što je realno više za 0,4 odsto u odnosu na april, a na godišnjem nivou više za 1,1 procenat, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Hrvatska prosečna majska neto zarada je na mesečnom i godišnjem nivou nominalno bila viša za 0,5 odsto.

To je, napominje se, prvi nominalni i realni rast neto plate u poslednja četiri, odnosno tri meseca, jer je na kretanje zarada u minulom periodu uticala pandemija korona virusa i mere ekonomskog zatvaranja s ciljem suzbijanja infekcije.

Najviša prosečna mesečna neto zarada za maj isplaćena je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, u iznosu od 10.357 kuna (1.372 evra), a najniža u zaštitnim i istražnim delatnostima, u iznosu od 4.407 kuna (584 evra).

Foto: Tanjug/AP

Po podacima DZS, medijalna neto plata za maj iznosila je 5.579 kuna (739 evra), što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću platu od tog iznosa.

Prosečna majska bruto plata iznosila je 9.067 kuna (1.201 evro), što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno je ostala ista u odnosu na april. Na godišnjem nivou, prosečna bruto plata je nominalno porasla za 0,2 odsto a realno za 0,8 procenata, prenosi Tanjug.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...