Voćari u Italiji besni zbog špekulacija

Prosuli ubrane trešnje zbog niskih otkupnih cena

AgrobiznisBiznisVesti

3.6.2021 12:20 Autor: Miljan Paunović 1

Prosuli ubrane trešnje zbog niskih otkupnih cena Prosuli ubrane trešnje zbog niskih otkupnih cena
Voćari iz regiona Pulja, u blizini Barija, pobunili su se i u znak protesta prosuli tek ubrane trešnje na autoputu i na gradske ulice,... Prosuli ubrane trešnje zbog niskih otkupnih cena

Voćari iz regiona Pulja, u blizini Barija, pobunili su se i u znak protesta prosuli tek ubrane trešnje na autoputu i na gradske ulice, piše list Corriere della Serra, a temom se bave i ostali mediji, prenosi Tanjug.

List citira reči jednog proizvođača koji kaže da je očajan, jer cena od jednog evra ne pokriva ni troškove proizvodnje, i da se voćarima ne isplati da beru plodove, jer je jeftinije ostaviti ih da trunu na grani.

Predsednik najvećeg udruženja poljoprivrednih proizvođača Italije Coldiretti, Savino Muralja (Savino Muraglia), izjavio je da je razlika u otkupnoj i prodajnoj ceni rezultat niza špekulacija u lancu od njive do prodavnice, ali i nelegalne konkurencije i kako je rekao “divljeg uvoza voća iz Španije, Turske i Grčke”.

Prema njegovim rečima, problem se može rešiti tek nakon usvajanja zakona, iniciranog u Evropskom parlamentu, kojim se predviđa uvođenje reda u odnosima između poljoprivrednih proizvođača, prerađivačke industrije i lanaca velikih prodavnica hrane.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...