Fabrika PKS – Lateks je nastala u okviru čačanske hemijske industrije Prvi maj pre 40 godina

Prvi maj Čačak kupio hemijsku industriju PKS-Lateks-HLC

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

3.7.2021 15:53 Autor: Miljan Paunović 0

Prvi maj Čačak kupio hemijsku industriju PKS-Lateks-HLC Prvi maj Čačak kupio hemijsku industriju PKS-Lateks-HLC
Hemijska industrija PKS-Lateks-HLC iz Čačka, koja je ranije proglasila bankrot, prodata je na osmoj aukciji kompaniji Prvi maj iz tog grada, po početnoj ceni... Prvi maj Čačak kupio hemijsku industriju PKS-Lateks-HLC

Hemijska industrija PKS-Lateks-HLC iz Čačka, koja je ranije proglasila bankrot, prodata je na osmoj aukciji kompaniji Prvi maj iz tog grada, po početnoj ceni od 122,7 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, prenosi N1.

Najvažniju imovinu prodate fabrike čini 40 fabričkih objekata i postrojenja na zemljištu od 8,5 hektara, zatim kancelarijska i fabrička oprema, zalihe i vozila.

Fabrika PKS – Lateks je nastala u okviru čačanske hemijske industrije Prvi maj pre 40 godina.

Preduzeće Prvi maj je osnovano 1956. godine, zahvaljujući čačanskim povratnicima iz Nemačke koji su pokrenuli proizvodnju tutkala i lepka. U okviru te industrije su 1981. i 1982. počele sa radom još dve proizvodne organizacije, PKS i Lateks, koje su po engleskoj licenci proizvodile smole za drvnu, papirnu i tekstilnu industriju i industriju prerade plastičnih masa.

Početkom devedesetih godina firme PKS i Lateks su se ujedinile u jednu fabriku i odvojile od Prvog maja, a oba preduzeća su privatizovana posle 2000. godine.

Firma PKS-Lateks je privatizovana u decembru 2002. godine, kada je prodata za 80.000 evra kompaniji HLC Chemie Trade iz Frankfurta, a četiri godine kasnije je ušla u stečaj sa 212 zaposlenih. Bankrotstvo PKS-Latex-HLC je pravosnažno proglašeno 10. oktobra 2010.

Hemijska industrija Prvi maj, koja se bavi proizvodnjom stiropora, boja, fasada , tečnih lepila, praškastih materijala i specijalnih betona, privatizovana je 2004. i do sada je nekoliko puta promenila vlasnike.

Tagovi
U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...