Samit svetskih moćnika kraj Ženevskog jezera

Putin i Bajden obnavljaju lične kontakte

SvetVesti

16.6.2021 14:30 Autor: Vladimir Jokanović 2

Putin i Bajden obnavljaju lične kontakte Putin i Bajden obnavljaju lične kontakte
Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsednik Rusije Vladimir Putin sastaju se u sredu u Ženevi na prvom međusobnom samitu koji će biti... Putin i Bajden obnavljaju lične kontakte

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsednik Rusije Vladimir Putin sastaju se u sredu u Ženevi na prvom međusobnom samitu koji će biti upriličen u vili La Grande. Ne očekuje se da će dvojica lidera zajedno večerati, jer kako je naveo neimenovani visoki zvaničnik iz Bajdenove delegacije sastanak će biti „bez lomljenja hleba“.

Jurij Ušakov, savetnik predsednika Rusije rekao je za tamošnje medije da će dvojica lidera imati privatni sastanak praćen produženim razgovorom delegacija. Ministi spoljnih poslova dve supersile Entoni Blinken (Anthony Blinken) i Sergej Lavrov učestvovaće u razgovorima, ali će predsednici imati dodatni sastanak u četiri oka, prenosi Geneva Solutions.

Iako neće biti zajedničke konferencije za medije, očekuje se da će obe strane organizovati zasebne brifinge za novinare, kojih se akreditovalo oko 1.300. Područje oko parka u kojem je vila La Grande zatvoreno je za javnost, a područje čuva oko 3.500 pripadnika švajcarske vojske i policije. Svi javni skupovi najavljeni za 16. jun, otkazani su.

Foto: Tanjug/AP

Očekivanja od sastanka su skromna, ali zvaničnici navode nuklearnu stabilnost i kontrolu naoružanja kao potencijalni predmet sporazuma. Isti izvori predviđaju da će špijunski softver Ransomware biti nezaobilazna tema, kao i da će Bajden istaći američke planove da odgovori na kontinuirano hakovanje u državnoj upravi, za koju sumnjiči Rusiju, prenosi CNN.

Bajden će navodno pokrenuti i pitanje ljudskih prava, ali izvori ne preciziraju da će to uključiti diskusiju o opozicionom aktivisti Alekseju Navaljnom. Američki predsednik se prema svedočenju njegovih saradnika dugo i detaljno pripremao za sastanak uz pisanje zabeleški. „Ja imam sasvim drugačiji pogled od svog prethodnika“, rekao je navodno Bajden.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik najavio je da namerava da obnovi lične kontakte sa Bajdenom i stvori funkcionalne mehanizme saradnje u oblastima od zajedničkog interesa. Među njima on je pomenuo stratešku stabilnost, regionalne sukobe, globalnu ekologiju i ekonomsku saradnju. „Ako bismo nakon ovog sastanka stvorili mehanizme za rad u svim tim oblastima, moglo bi se reći da sastanak nije bio uzaludan“, ocenio je Putin, prenosi RBK.

Ruska agencija RIA Novosti prenela je u sredu Washington Post, koji je pozivajući se na neimenovane izvore izvestio da je američki Stejt department planirao da uvede sankcije protiv kompanije Nord Stream 2 AG i njenog direktora Matijasa Varniga (Matthias Warnig), ali da se Bajden usprotivio ovoj inicijativi.

Blinken i njegovi saradnici navodno su zagovarali uvođenje sankcija ovom preduzeću koje upravlja izgradnjom gasovoda „Severni tok 2“, ali je Bajden to odbio, jer bi to moglo da pokvari odnose Vašingtona sa Berlinom. Budući da je 90 odsto radova na projektu već okončano, američki predsednik je procenio da nema smisla ugrožavati odnose između SAD i Nemačke. O pragmatičnim razlozima za odustajanje od sankcija protiv pomenute kompanije prvi put javnost je saznala u maju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...