RUSKI PREDSEDNIK U ULOZI DOMAĆINA U RODNOM GRADU

Putin zvezda ruskog ekonomskog foruma

BiznisManifestacijeSvetU fokusuVesti

3.6.2021 15:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Putin zvezda ruskog ekonomskog foruma Putin zvezda ruskog ekonomskog foruma
Predsednik Vladimir Putin biće domaćin vodećeg skupa ruskih investitora i time će pokazati da se ekonomija Rusije vraća stabilnom poslovanju, uprkos kontinuiranim rizicima od... Putin zvezda ruskog ekonomskog foruma

Predsednik Vladimir Putin biće domaćin vodećeg skupa ruskih investitora i time će pokazati da se ekonomija Rusije vraća stabilnom poslovanju, uprkos kontinuiranim rizicima od Covid-19 i novim talasima zapadnih sankcija. Sankt Peterburški međunarodni ekonomski forum biće otvoren u četvrtak i to je najveća ruska konferencija od početka pandemije. Iako organizatori teže da se vrate normalnom životu, režim putovanja i bezbednosna ograničenja usloviće tri puta manju posetu nego na poslednjem forumu 2019. godine.

Glavni događaj na kojem će predsednik Putin biti jedini na sceni u svom rodnom gradu, najavljen je za petak, a putem video veze pridrižiće mu se katarski šeik Tamim bin Hamad al Tani (Al Thani) i austrijski kancelar Sebastjan Kurc (Sebastian Kurz), prenosi Arabia News.

Rusija se suočava sa rastućim tenzijama sa SAD i Evropom zbog kibernetičkih napada, špijunaže i ruske podrške Belorusiji i zatvorske kazne za opozicionara Alekseja Navaljnog (Алексей Анатольевич Навальный). Sankcije, ruski spoljni odnosi i promenjljivost rublje su glavni razlozi nestabilnosti Rusije, pokazalo je istraživanje Udruženja članova evropskog biznisa. Ipak, oko 2.000 stranaca prisustvovaće ovogodišnjem forumu. Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio je da namerava da pokrene pitanje ljudskih prava sa Putinom na samitu 16. juna u Ženevi.

Učesnici će morati da se podvrgnu testiranju na Covid-19 pre dolaska u posebne centre u svojim hotelima, na prostorima za konferencije i na aerodromima u Moskvi i Sankt Peterburgu. Oni koji prisustvuju glavnom panelu sa Putinom moraće da prilože još jedan test do četvrtka uveče. Organizatori i sponzori foruma planiraju da nastave tradiciju održavanja raskošnih zabava i koncerata.

Šef Američke privredne komore u Moskvi Aleks Rodzianko (Alexis Rodzianko), navodi da jedino odvraćanje stranih gostiju od dolaska na forum može biti suočavanje sa karantinom po povratku iz Rusije, ali dodaje da će mnogi rukovodioci prisustvovati. „Naši članovi žele da steknu osećaj prevladavajućeg raspoloženja prema američkom poslovanju nakon što su diplomatski odnosi ove godine zahladneli“, izjavio je Rodzianko.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...