Kako izgleda put od Beograda do Beča?

Putovanje u vreme pandemije dvostruko duže nego ranije

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

21.3.2021 12:36 Autor: Marko Miladinović 0

Putovanje u vreme pandemije dvostruko duže nego ranije Putovanje u vreme pandemije dvostruko duže nego ranije
Za putovanje u vreme pandemije korona virusa, kada su gotovo sve zemlje Evrope uvele kontrole, potrebno je mnogo strpljenja, jer su čekanja na granicama... Putovanje u vreme pandemije dvostruko duže nego ranije

Za putovanje u vreme pandemije korona virusa, kada su gotovo sve zemlje Evrope uvele kontrole, potrebno je mnogo strpljenja, jer su čekanja na granicama višesatna, a potrebno je sa sobom nositi i brojna dodatna dokumenta.

Put od Beograda do Beča, kolima preko Mađarske, uobičajeno traje do šest sati, ali sada, zbog pandemije, putovanje traje dvostruko duže.

Kada se izađe iz Srbije, gužve nastaju u međuprostoru između dva granična prelaza, i traju nešto duže od dva sata.

Bez problema prolaze samo građani koji imaju boravak u zemljama EU, ili jedan od važnih razloga navedenih u pooštrenom režimu za ulazak u vreme pandemije.

U Austriju, na primer, pored svih koji su u toj zemlji nastanjeni, mogu ući državljani trećih zemalja samo ako dolaze na lečenje, uz odgovarajuću potvrdu lekara, ili ako imaju poziv za poslovni sastanak i iz neodložnih porodičnih obaveza, kao što su sahrane ili rođenja.

Kroz Mađarsku nema gužvi sve do izlaska u Austriju.

Na oko četiri kilometra od nekadašnjeg graničnog prelaza, na kojem je ponovo uvedena kontrola, od 2015. zbog migranata, a sada „pandemijska“, formirala se kolona u dve trake. Tanjug izveštava da se dešava da protekne čak po četiri sata do prilaska kontrolnom punktu, na kojem austrijska policija i vojska kontrolišu putnike.

Od svih putnika se zahteva lični dokument, ali pre svega, za one koji ostaju u Austriji, ispunjena elektronska registracija, i negativan PCR ili antigenski test.

Vojnik, koji vrši kontrolu tih dokumenata, pita i gde je i koliko dugo putnik boravio pre dolaska u Austriju, na osnovu čega proverava elektronsku registraciju, u kojoj se navodi adresa na kojoj će se „odležati“ obavezan desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije posle petog dana od ulaska u zemlju, negativnim testom o sopstvenom trošku.

Koliko se sporo obavlja kontrola dokazuje činjenica da je potom autoput do Beča gotovo prazan, bez ikakvih zastoja i kolona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...