Primena Zakon o konverziji kredita pomaže zaduženim građanima Crne Gore

Radna grupa da ispita svaku ponudu za konverziju

BankeNekretnineNovacRegionVesti

29.11.2021 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Radna grupa da ispita svaku ponudu za konverziju Radna grupa da ispita svaku ponudu za konverziju
„Neophodno je da radna grupa sastavljena od eminentnih, nezavisnih sudskih veštaka koju bi imenovao skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije ispita svaku ponudu... Radna grupa da ispita svaku ponudu za konverziju

„Neophodno je da radna grupa sastavljena od eminentnih, nezavisnih sudskih veštaka koju bi imenovao skupštinski Odbor za ekonomiju, budžet i finansije ispita svaku ponudu za konverziju kredita, kako od strane Addiko banke tako i od firme Hold Co East“, rekao je advokat Dragomir Ćalasan, a prenosi Radio Televizija Crne Gore. On je zastupao klijente koji su kod bivše Hippo Alpe Adria banke uzeli kredite u švajcarskim francima.

„Vidimo da je arbitražni sud odbacio navode Addiko banke da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre iz 2015. godine, uz izmene i dopune iz avgusta 2016. godine, ne predstavlja povredu međunarodnih pravnih obaveza, pa je u celosti odbacio sve zahteve i naložio banci da u roku od 30 dana Crnoj Gori nadoknadi 70 odsto troškova. Dalje se navodi da je Crna Gora usvojila zakon zbog ozbiljnih finansijskih teškoća kojima su se suočili njeni građani usled iznednadnog i nedopustivog porasta iznosa koje je trebalo otplatiti“, izjavio je Ćalasan.

On je u saopštenju rekao da takav zakon predstavlja opravdan i srazmeran odgovor Crne Gore. Detalje iz obrazloženja će, kako tvrdi, javnost saznati naknadno, ali je već sada jasno da su protivnici usvajanja zakona dobili pravu lekciju iz finansijskog znanja, na koje su se godinama pozivali.

„Da ne bude zablude, ovaj zakon je pratila gomila polupismenih bankara i onih koji se tako predstavljaju, kako u tadašnjoj Skupštini Crne Gore, tako u bankarskim krugovima. Na brojnim sastancima, na sednicama Skupštine, preko sredstava javnog informisanja, na javnim raspravama svi oni su imali „ubedljive argumente“ da je ovaj zakon suprotan drugim zakonima, da je neustavan, te da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Bila je podnesena ustavna žalba, koju je Ustavni sud argumentovano odbio“, tvrdi Ćalasan.

On kaže da sada sa punim pravom proziva te iste „eksperte“ da „sada ponove svoje stavove koje su godinama zastupali“.

„Na prvom mestu, Centralna banka Crne Gore, koja je sa svojim guvernerom od 2015. godine do sada bila protiv ovog zakona. To ne bi bilo važno da su svoju zakonsku obavezu radili savesno i profesionalno, a bili su dužni da se staraju o sprovođenju ovog zakona. Suprotno tome, sve su činili da se ovaj zakon ne sprovede, a sudovima su dostavljali takve podatke da bi se sadržaja stideli i studenti prve godine Pravnog fakulteta“, poručio je Ćalasan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...