Dešavanja u svetu opasna i po region

Rafinerija u Rijeci strateški važna za Hrvatsku

BiznisRegionVesti

24.2.2022 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rafinerija u Rijeci strateški važna za Hrvatsku Rafinerija u Rijeci strateški važna za Hrvatsku
Davor Štern, bivši hrvatski ministar privrede, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i preduzetnik naglasio je važnost naftne industrije za Hrvatsku rekavši da je... Rafinerija u Rijeci strateški važna za Hrvatsku

Davor Štern, bivši hrvatski ministar privrede, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i preduzetnik naglasio je važnost naftne industrije za Hrvatsku rekavši da je ono što se sada događa strateški opasno za državu te da ne bi trebalo dozvoliti zatvaranje svih rafinerija, poručivši kako rafinerija u Rijeci mora ostati hrvatska na bilo koji način.

“Ovo što se sad događa je strateški opasno za Hrvatsku. Mi smo iskoristili naše rezerve nafte, ali ja verujem da je i dalje ima. Međutim, tu država mora biti na neki način pozitivnija u odnosu na određene koncesionare i otvoriti mogućnost za daljnja istraživanja u područjima koja još nisu dovoljno istražena”, rekao je on za HRT.

“Ono što nikad ne bi trebalo dozvoliti je zatvaranje svih rafinerija. Sisak smo zatvorili, ali Rijeku moramo održati hrvatskom rafinerijom na bilo koji način”, poručio je Štern.

Komentarišući klimu kada je reč o preduzetništvu u Hrvatskoj, on je rekao je da nije pozitivna, odnosno da nije bila pozitivna – neko vreme, pogotovo na početku, jer su „preduzetnici smatrani parazitima koji koriste društveni novac da bi sebi osigurali blagostanje. U Americi se preduzetništvo ceni i podstiče, a nama još nije sasvim jasno da je i malo i srednje preduzetništvo izuzetno bitno“, rekao je Štern.

Štern je, kako prenosi HRT, pohvalio vladin paket mera za ublažavanje rasta cena energenata. Osvrćući se na poskupljenje gasa i električne energije, rekao je da se radi o ekscesu.

“To nije poskupljenje od 10 i 15 odsto, to je poskupljenje od 300, 400 odsto, u električnoj energiji nešto manje. I to se sve skupa dogodilo u jedno vreme nakon epidemije virusa Covid-19, konkretno kod nas u Hrvatskoj još nakon dva zemljotresa koji su uzdrmali ne samo gradove i područja, nego celu privredu”, rekao je Štern.

U momentu kad gas poskupi toliko puno, i električna energija, država se pojavljuje kao neka vrsta regulatora, kazao je on i dodao da je ta mera dobra.

Osvrnuvši se na ukrajinsku krizu Štern je rekao da veruje da ovaj sukob između Ukrajine i Rusije stabilizovati i smanjiti, da će se otvoriti Severni tok 2 i da će se u tom momentu cene gasa vratiti na nivo na kom su pre bile.

  • Dragana

    24.2.2022 #1 Author

    Nadamo se da ce se smiriti situacija i stvari dovesti u red.

    Odgovori

  • Milovan94

    24.2.2022 #2 Author

    Sva ova dešavanja apsolutno su opasna po Balkan jer znamo da je bure baruta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...