KOMPANIJA SPACE X U ISTOM DANU LANSIRALA DVE LETELICE U KOSMOS

Raketa obavila misiju, svemirski brod eksplodirao po sletanju

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

5.3.2021 09:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

Raketa obavila misiju, svemirski brod eksplodirao po sletanju Raketa obavila misiju, svemirski brod eksplodirao po sletanju
Kompanija Space X uspešno je spustila u četvrtak jedan od svojih prototipova svemirske letelice “Starship“ nakon probnog leta na velikoj nadmorskoj visini, ali je... Raketa obavila misiju, svemirski brod eksplodirao po sletanju

Kompanija Space X uspešno je spustila u četvrtak jedan od svojih prototipova svemirske letelice “Starship“ nakon probnog leta na velikoj nadmorskoj visini, ali je svemirski brod osam minuta kasnije eksplodirao na mestu sletanja u Boka Čiki u Teksasu. Bilo je to prvi put da je ova svemirska kompanija prizemljila ovaj prototip letelice, posle nekoliko ranijih neuspelih pokušaja.

Probni let je protekao bez problema, a Starship, letelica od nerđajućeg čelika vinula se do planirane visine pre nego što se vratila na Zemlju, prenosi portal Space. Nedugo zatim je eksplodirala. To nije obeshrabrilo Ilona Maska (Elon Musk) i njegovu kompaniju da samo nekoliko sati kasnije izvrši još jedno lansiranje.

Space X poslala je u orbitu iz svemirskog centra Kennedy na Floridi raketu “Falcon 9“ koja je ponela u kosmos 60 širokopojasnih svemirskih satelita. Devet minuta kasnije takozvana prva etapa rakete za višekratnu upotrebu vratila se na Zemlju, odnosno na plutajuću platformu u Atlantskom okeanu.

Foto: Youtube screenshot

Bila je to šesta ovogodišnja misija Maskove kompanije i ukupno 20. misija pod nazivom “Starlink“. Uspešno isporučivanje korisnog tereta u orbitu uvek je glavni cilj kompanije, saopštio je Space x. Kompanija se oslanja na sopstvenu flotu “Falcon 9“ raketa koje su konstruisane za višekratnu upotrebu. Posle remonta, raketa će biti spremna za novi let.

Kada je reč o letelici “Starship“, bio je to njen treći probni let, ali prvi koji je imao uspešno sletanje, nekoliko minuta pre nego što je eksplodirala. Očevici događaja opisali su da je letelica eksplodirala u ogromnoj vatrenoj kugli, odskočivši od tla pre nego što se raspala.

Space X razvija “Starship“ za transport ljudi i korisnih tereta na Mesec, Mars i druge udaljene destinacije. Cilj kompanije je da “Starship“ zameni rakete “Falcon 9“ i “Falcon Heavy“, kao i teretnu kapsulu “Dragon“, objasnio je osnivač i izvršni direktor kompanije Ilon Mask.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...