Albanija ne želi više da zavisi od skupe električne energije

Raspisan tender za program izgradnje vetrenjača

EkologijaRegionU fokusuVesti

22.6.2021 07:59 Autor: Miljan Paunović 0

Raspisan tender za program izgradnje vetrenjača Raspisan tender za program izgradnje vetrenjača
Albanija je raspisala tender za svoj prvi program izgradnje vetrenjača, pokušavajući da diverzifikuje proizvodnju energije na bazi vode. Ova zemlja proizvodi više od 99... Raspisan tender za program izgradnje vetrenjača

Albanija je raspisala tender za svoj prvi program izgradnje vetrenjača, pokušavajući da diverzifikuje proizvodnju energije na bazi vode. Ova zemlja proizvodi više od 99 odsto energije iz hidroenergije, a glavna postrojenja nalaze se na reci Drim.

To je zemlju učinilo ranjivom na sezonske hidrološke promene i učinilo je zavisnom od skupe električne energije iz uvoza. Ministarka za infrastrukturu i energetiku Belinda Baluku (Belinda Balluku) izjavila je da Albanija pokušava da smanji svoju ranjivost tokom sušnih godina.

Ona je pozvala privatne kompanije da ponude projekte kapaciteta između 10 i 75 megavata. Uspešne ponude biće objavljene za dve godine, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

Albanska Vlada je početkom aprila ove godine izdala dozvole za instaliranje dve solarne fotonaponske elektrane pojedinačne snage 50 megavata (MW) u opštini Fier.

Solarne elektrane Blue 1 i Blue 2 izgradiće firme Blessed Investment and Matrix Konstruksion, registrovane u Albaniji. Ovo bi trebalo da budu prva dva velika fotonaponska postrojenja u zemlji koja će biti izgrađena bez državne pomoći čime će ukupan kapacitet elektrana na solarnu energiju dostići 340 MW.

Albanija je završila aukciju za izgradnju solarne elektrane Spitalle. To je bila njena treća aukcija za korišćenje ovog vida energije, a druga koja je bila uspešna, s obzirom da posle prve nije postignut dogovor. Pobednici na aukcijama, kao vid državne subvencije, dobijaju fiksnu cenu za proizvedenu električnu energiju putem ugovora o otkupu sa državnom kompanijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...