Ostrvska ekonomija premašila nivo pre pandemije

Rast britanskog BDP u novembru iznad očekivanja

SvetVesti

14.1.2022 11:18 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rast britanskog BDP u novembru iznad očekivanja Rast britanskog BDP u novembru iznad očekivanja
Ekonomija Velike Britanije prvi put je u novembru premašila nivo pre pandemije nakon mesečnog rasta od 0,9 odsto, delimično podstaknuta neočekivanim porastom ranih božićnih... Rast britanskog BDP u novembru iznad očekivanja

Ekonomija Velike Britanije prvi put je u novembru premašila nivo pre pandemije nakon mesečnog rasta od 0,9 odsto, delimično podstaknuta neočekivanim porastom ranih božićnih kupovina, pokazuju podaci Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS).

ONS je saopštila da su skok broja rezervacija u restoranima i brzi zaokret u građevinarstvu takođe doprineli rastu koji je ojačao ekonomiju za 0,7 odsto iznad njenog nivoa pre marta 2020 godine, prenosi Guardian. Pre toga, ekonomija je bila usporena u oktobru, sa rastom od 0,2 odsto, a britanski ekonomisti očekivali su da će rast u novembru biti 0,4 procenta.

Novembarski oporavak okončan je neposredno pre nego što se omikron varijanta korona virusa raširila u Velikoj Britaniji, što je izazvalo poremećaj ekonomije u decembru. Prema izveštaju ONS u novembru su porasli sektori usluga, proizvodnje, a naročito maloprodaja.

Izvor: ONS

Usluge su od oktobra do novembra ojačale za 0,7 odsto, proizvodnja za jedan odsto, a građevinarstvo za 3,5 procenata. To znači da su usluge i građevinarstvo za 1,3 odsto veći nego pre pandemije, dok je proizvodnja manja za 2,6 procenata. Trgovina na malo ojačala je za 1,4 odsto, dok su usluge koje se odnose na potrošače i dalje pet odsto niže od nivoa pre pandemije.

Imajući u vidu rastuću inflaciju i povećanje kamatnih stopa Banke Engleske, poslovne grupe upozorile su da je ekonomija i dalje slaba. Ekonomisti predviđaju da će snažan novembarski rast verovatno biti praćen skromnim padom proizvodnje u decembru i januaru, kao i manjom potrošnjom i većim odsustvovanjima s posla, zbog ograničenja usled širenja omikron varijante virusa.

Visoka inflacija i prekidi u lancu snabdevanja verovatno će umanjiti izglede za ekonomski rast u Velikoj Britaniji tokom većeg dela 2022. godine. Nastavak rasta zdravstvenih usluga kao proporcije ekonomske aktivnosti bio je još jedan faktor rasta BDP Velike Britanije, saopštila je ONS.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...