RAST CENA KUKURUZA I PŠENICE NA PRODUKTNOJ BERZI Uvođenje takse na izvoz ruske pšenice osetilo se i na domaćem tržištu

AgrobiznisBiznisSrbijaSvetVesti

25.12.2020 14:29 Autor: Marko Miladinović 1

RAST CENA KUKURUZA I PŠENICE NA PRODUKTNOJ BERZI Uvođenje takse na izvoz ruske pšenice osetilo se i na domaćem tržištu RAST CENA KUKURUZA I PŠENICE NA PRODUKTNOJ BERZI Uvođenje takse na izvoz ruske pšenice osetilo se i na domaćem tržištu
Pred božićne i novogodišnje praznike došlo je do smanjene aktivnosti učesnika u trgovanju na Produktnoj berzi u Novom Sadu, ali su  zabeleženi pozitivni cenovni... RAST CENA KUKURUZA I PŠENICE NA PRODUKTNOJ BERZI Uvođenje takse na izvoz ruske pšenice osetilo se i na domaćem tržištu

Pred božićne i novogodišnje praznike došlo je do smanjene aktivnosti učesnika u trgovanju na Produktnoj berzi u Novom Sadu, ali su  zabeleženi pozitivni cenovni trendovi. Ukupan promet u protekloj nedelji dosegao je 1.750 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 48.851.000 dinara.

Kukuruz se početkom nedelje zadržao na istom cenovnom nivou, pa su ugovori zaključivani po jedinstvenoj ceni od 18,80 din/kg bez PDV, da bi krajem sedmice potražnja za ovom žitaricom bila na višim cenama od realizovane.

I cena pšenice je beležila pozitivan trend, najviše kao posledica dešavanja na ruskom tržištu, gde je uvedena taksa na njen izvoz. Cena pšenice se kretala od 20,60 do 21,00 din/kg bez PDV, dok je stočna pšenica trgovana po 19,60 din/kg bez PDV.

Dešavanja sa uljaricama na inostranim tržištima takođe nastavljaju da diktiraju cene u Srbiji, pa je tako soja trgovana u cenovnom opsegu od 50,50 do 52 din/kg bez PDV.

Foto: Rezultati prometa na Produktnoj berzi u protekloj nedelji

U Južnoj Americi vremenski uslovi diktiraju cenu, a u SAD veliki fondovi

Prema nedeljnom izveštaju Produktne berze o stanju na svetskim tržištima, na robnoj berzi u Čikagu pšenica je poskupela 3,45 odsto, a kukuruz 3,42 procenta, cena soje je porasla za 4,78 odsto, a sojine sačme za 5,86 odsto u odnosu na vrednost od pre sedam dana.

Ističe se da je rast cena na američkoj robnoj berzi poguran kupovinama velikih fondova koji se bave agrarom.

Foto: Produktna berza Novi Sad

S druge strane, cene soje na globalnom nivou takođe rastu. Vremenski uslovi i deficit vode u Južnoj Americi još uvek ima uticaj na proizvodni potencijal, a cenu dodatno podstiče velika kineska tražnja, kao i štrajkovi lučkih radnika u Argentini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...