nedeljni promet 2.671 tona robe

Cena kukuruza porasla 3,65 odsto na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

22.3.2024 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Cena kukuruza porasla 3,65 odsto na Produktnoj berzi Cena kukuruza porasla 3,65 odsto na Produktnoj berzi
Nedelju za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležilo je zaključenje prvog berzanskog ugovora za uljanu repicu ovogodišnjeg roda. Preko Produktne berze protekle... Cena kukuruza porasla 3,65 odsto na Produktnoj berzi

Nedelju za nama na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležilo je zaključenje prvog berzanskog ugovora za uljanu repicu ovogodišnjeg roda. Preko Produktne berze protekle sedmice prometovano je 2.761 tona robe, ukupne finansijske vrednosti 67.562.160 dinara.

Kukuruz je i ove nedelje bio dominanta kultura u trgovanju, a cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zabeležile pozitivan trend.

Slaba prošlonedeljna ponuda na tržištu kukuruza nastavila se i početkom ove sedmice, da bi od drugog dana u nedelji došlo do promene dinamike, te je ponuda bila nešto veća nego u prethodnom periodu. Ipak, krajem nedelje ponovo je došlo do pada aktivnosti na strani ponude, a razlika u paritetima ponude i
tražnje je dodatno otežavala zaključenje berzanskih ugovora, saopšteno je iz Produktne berze.

Kukuruzom se trgovalo po ceni od 16,50 do 17,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 16,80 din/kg bez PDV-a (18,48 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu sedmicu, cena kukuruza zabeležila je rast od 3,65 odsto. Zaključeni su i berzanski ugovori za vlažniji kukuruz do 16 odsto vlage po ceni od 16,40 do 16,50 din/kg bez PDV-a, a trgovalo se i
kukuruzom rod 2022. godine po ceni od 16,60 din/kg bez PDV-a.

U ukupnom obimu trgovanja kukuruz je ove sedmice učestvovao sa 56 odsto udela.

Tokom čitave sedmice ponuda pšenice je bila nešto slabija od tražnje, koja je bila povećana i izražena i na paritetu CPT luka. Pšenicom se u toku nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 17,80 do 19,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 18,32 din/kg bez PDV-a (20,16 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast cene od 0,48 odsto.

Pšenica je ove sedmice činila 24 odsto ukupnog prometa.

Na tržištu soje ove nedelje je bilo nešto više aktivnosti u odnosu na prethodni period, a sojinim zrnom se trgovalo na cenovnom nivou od 52,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (57,20 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prošlonedeljnu cenu, primetan je rast od 1,46 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...