najisplativija poljoprivredna kultura

Sunoko najavio setvu šećerne repe na 32.500 hektara

AgrobiznisSrbijaVesti

21.3.2024 12:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Sunoko najavio setvu šećerne repe na 32.500 hektara Sunoko najavio setvu šećerne repe na 32.500 hektara
Kompanija Sunoko, članica MK Grupe, objavila je danas da će, za potrebe prerade u tri Sunokove šećerane, ove godine šećerna repa biti zasejana oko... Sunoko najavio setvu šećerne repe na 32.500 hektara

Kompanija Sunoko, članica MK Grupe, objavila je danas da će, za potrebe prerade u tri Sunokove šećerane, ove godine šećerna repa biti zasejana oko 32.500 hektara, sa kojih se očekuje rod od oko 1,8 miliona tona.

„Svojim partnerima, poljoprivrednim proizvođačima, kompanija je tradicionalno obezbedila kvalitetan repromaterijal, kao i novčane avanse za početak proizvodnje u iznosu od 600 evra po hektaru“, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, ovogodišnja cena šećerne repe iznosi 47 evra po toni za digestiju od 16 odsto, uz bonus za seme u iznosu od dva evra po toni i bonus za poljoprivrednike čija repa bude imala natprosečan sadržaj šećera.

„Trendovi ukazuju na to da će šećerna repa i ove godine biti najisplativija kultura u poljoprivredi. Sunoko i naš istraživačko-razvojni centar pružiće, kao i do sada, punu podršku poljoprivrednicima u cilju postizanja što većih prinosa i što boljeg kvaliteta šećerne repe. Naš plan za ovu godinu je proizvodnja 290.000 tona šećera“, poručio je generalni direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić.

Prema njegovim rečime, ta količina podmiruje u potpunosti domaće potrebe za ovim proizvodom, ali i ostavlja prostor za rast izvoza.

„Naši strateški planovi i rast prodaje usmereni su na povećanje izvoza Sunoko šećera u Evropsku uniju i na tržišta u regionu. Srbija ima veliki potencijal kada pričamo o proizvodnji šećera, i tu šansu treba da iskoristimo za veći plasman na evropskom kontinentu“, rekao je Košutić.

On je istakao da je zato je važno da svi zajedno rade na tome da se podigne prinos šećerne repe na srpskim njivama.

Podseća se da su tokom 2023. godine proizvodnju šećerne repe u Srbiji pratili su izazovni uslovi, ali je ostvaren prinos na nivou petogodišnjeg proseka.

Istaknuto je i da je zahvaljujući kompaniji Sunoko, Srbija jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna kada je reč o proizvodnji šećera i ima potencijal da se dalje razvija kao neto izvoznik ovog proizvoda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...