Iz udruženja Vilamet žele da unapred znaju otkupnu cenu

Proizvođači: Nećemo brati maline bez minimalne cene od 350 dinara po kilogramu

BiznisSrbija

20.3.2024 18:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Proizvođači: Nećemo brati maline bez minimalne cene od 350 dinara po kilogramu Proizvođači: Nećemo brati maline bez minimalne cene od 350 dinara po kilogramu
Proizvođači malina u Srbiji najavili su da neće brati to voće ako cena bude ispod minimalne od 350 dinara po kilogramu. Udruženje Vilamet iz... Proizvođači: Nećemo brati maline bez minimalne cene od 350 dinara po kilogramu

Proizvođači malina u Srbiji najavili su da neće brati to voće ako cena bude ispod minimalne od 350 dinara po kilogramu.

Udruženje Vilamet iz Arilja zatražilo je od Ministarstva poljoprivrede da pozove na zajednički sastanak proizvođače, otkupljivače i izvoznike tog voća kako bi se izjasnili o otkupnoj ceni za ovu godinu, prenosi Beta.

To udruženje je očekivalo da će otkupnu cenu saznati na jučerašnjem sastanku u Arilju, ali se na njemu pojavio samo jedan otkupljivač koji nije mogao u ime svih da govori o ceni.

Predsednik udruženja Mileta Pilčević rekao je da ove godine na vreme žele da saznaju koliko će otkupljivači platiti maline, jer ne mogu više da proizvode to voće sa gubitkom.

„Tražimo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede da na vreme saznamo koja će biti cena i da li vredi raditi ili treba da gasimo tu proizvodnju, pa neka vlasnici hladnjača zamrzavaju vazduh“, rekao je Pilčević.

Dodao je da proizvođači „ne žele više da rade protiv sebe i da prodaju poljoprivrednu mehanizaciju da bi nadomestili gubitak od proizvodnje malina, ali da ne žele ni da se obogate, a otkupljivači propadnu, već da utvrde cenu koja odgovara svima“.

On je rekao da su proizvođači od Privredne komore Srbije zatražili da dostavi izvozne cene malina u poslednjih pet meseci da bi uporedili sa otkupnim.

Pilčević je rekao da od resornog Ministarstva traže i da se subvencija po hektaru za maline sa 18.000 dinara poveća na 70.000 do 100.000 dinara po hektaru, ili da se taj podsticaj plaća po kilogramu ubrane maline.

Naveo je da ne može biti ista subvencija za ratare koji proizvode kukuruz i proizvođače malina, kao da ne može biti ni ista količina subvecionisanog dizela po hektaru.

„Proizvođači malina troše mnogo više goriva nego ratari jer maline zahtevaju obradu zemljišta radi suzbijanja trave svakih petnaestak dana, pa im je potrebno, ne 100 litara dizela po hektaru, kako je predviđeno za ovu godinu, već 200-300 litara po hektaru“, rekao je Pilčević.

 • tamara71

  20.3.2024 #1 Author

  Najbolje sami da se organizuju da prodaju, nema od drzave nista

  Odgovori

  • Sasa

   21.3.2024 #2 Author

   A zasto bi drzava organizovala prodaju? Ako cemo tako i ja cu da proizvodim opanke i hocu da mi drzava prodaje u centru grada.

   Odgovori

  • Brana

   24.3.2024 #3 Author

   Najbolje

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.