uticaj globalnih zbivanja i otkupa direkcije za robne rezerve

Rast prometa i cena na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

21.7.2023 15:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast prometa i cena na Produktnoj berzi Rast prometa i cena na Produktnoj berzi
Nedelju na izmaku na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je početak kupovine do 200.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda od strane Republičke Direkcije za robne... Rast prometa i cena na Produktnoj berzi

Nedelju na izmaku na domaćem robno-berzanskom tržištu obeležio je početak kupovine do 200.000 tona merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda od strane Republičke Direkcije za robne rezerve. Pored toga, ukidanje sporazuma o izvozu žita preko Crnog mora uticalo je na svetska tržišta i dovelo do pomeranja cena na svetskim berzama, što je posledično imalo odjek i na našem tržištu.

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 4.925 tona robe, što je za 16,43 odsto više u odnosu na prošlonedeljni ukupan obim prometa. Finansijska vrednost prometa iznosila je 125.910.500 dinara, što predstavlja sedmični rast od 24,75 odsto.

Kao i prethodne nedelje, pšenica je bila dominantna kultura u trgovanju, a cene gotovo svih poljoprivrednih proizvoda zabeležile su rast.

Početak kupovine merkantilne pšenice roda 2023. godine od strane Direkcije za robne rezerve uticao je na povećanje aktivnosti na ovom tržištu. Prvog dana u nedelji ponuda pšenice je bila slaba, da bi zatim došlo do povećanja aktivnosti na strani ponude, ali i na strani tražnje.

Pšenica je i u ovom periodu zauzela primarno mesto u trgovanju na Produktnoj berzo, sa 63 odsto učešća u ukupnom obimu prometa. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 22,00 do 23,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta, uz uzlazni trend cene od 8,53 odsto.

Kukuruzom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 20,70 do 22,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pariteta i analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 21,46 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja cenovni rast od 4,66 odsto.

Krajem nedelje zaključen je jedan berzanski ugovor za sojino zrno po ceni od 61,50 din/kg bez PDV uz obračun kvaliteta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...