Malinari nezadovoljni otkupom po 160 do 240 dinara za kilogram

Stroža kontrola kvaliteta, uvoza i isplate maline rešiće problem cene

AgrobiznisBiznisSrbija

20.7.2023 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Stroža kontrola kvaliteta, uvoza i isplate maline rešiće problem cene Stroža kontrola kvaliteta, uvoza i isplate maline rešiće problem cene
Poljoprivrednici za RTS kažu da ponuda hladnjačara od 160 do 240 dinara za kilogram maline ne pokriva troškove proizvodnje, izvoznici tvrde da ni oni... Stroža kontrola kvaliteta, uvoza i isplate maline rešiće problem cene

Poljoprivrednici za RTS kažu da ponuda hladnjačara od 160 do 240 dinara za kilogram maline ne pokriva troškove proizvodnje, izvoznici tvrde da ni oni ne mogu da je prodaju za mnogo više, dok se kupcima na pijacama i u marketima malina nudi za oko 1.200 dinara za kilogram.

Država takvu situaciju namerava da reši strožom kontrolom kvaliteta, uvoza i isplate maline, objavio je Javni servis.

Prošle godine hladnjače su malinu plaćale 500 dinara, ali je cena u međuvremenu pala, pa se u novu sezonu ušlo sa lagerom neprodate robe, a dodatni problem je cena od 200 dinara za malinu novog roda.

Božidar Joković iz ariljskog udruženja “Naša malina” ističe za RTS da cena manja od tri evra neće moći da pokrije troškove berbe i svih ostalih amortizacija u ovoj godini.

“Po poslednjim popisima je negde oko 5.500 tona kod malih hladnjačara na lagerima, baš onoliko koliko je uvezeno u prošloj godini iz konkurentnih zemalja”, navodi Joković.

Država ne može da uređuje cenu, ali može tržište. Vlada je, kako se podseća u prilogu, opredelila dve milijarde dinara za kredite preko Poštanske štedionice iz kojih će male i srednje hladnjače isplatiti prošlogodišnji dug proizvođačima.

„Očistili smo stare dugove, nemate repove, imate pojačane kontrole na terenu, jako vodimo računa šta se sa čim prodaje, da li se prodaje srpska ili neka druga, ako se prodaje neka druga ona ne može da ide kao srpska. Tu smo da povedemo računa o ambijentu, a cena će doći sama od sebe kada sve to sa strane, što možda remeti uslove ovog tržišta, sklonimo“, izjavila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković za Javni servis.

Član skupštinskog odbora za poljoprivredu i proizvođača maline Milovan Jakovljević istakao je da je predlog tog odbora da se pet odsto ukupnog budžeta za poljoprivredu opredeli za interventne mere.

“Upravo za ovakve momente kada je potrebno da država reaguje, a potrebno je 100 dinara po kilogramu da podstakne proizvodnju, odnosno da izvrši subvenciju. Pedeset hiljada tona po 100 dinara je pet milijardi, taman toliko koliko je Vlada prošle godine opredelila proizvođačima suncokreta”, naveo je Jakovljević.

Sa druge strane, o tome koliko košta proizvodnja maline ne mogu da se saglase ni profesori, ukazao je RTS i naveo da je katedra za agrobiznis poljoprivrednog fakulteta u Zemunu izašla sa računicom od 130 dinara po kilogramu, dok na Katedri za voćarstvo kažu da ne košta manje od 195 dinara.

  • GRADINJAR

    21.7.2023 #1 Author

    Ova nas je godina opametila i otvorila oči da malinu treba pokositi (uništiti) .
    Više od 40 godina država seljaka uvek „namagarči“ i unistili su seka i seljaka !

    Odgovori

  • NATI

    21.7.2023 #2 Author

    Svake godine isti problemi sa malinama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...