Nedeljni razultati Beogradske berze

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 skočio 4,4 odsto zbog isplate dividendi  

BerzaNovacVesti

28.8.2023 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 skočio 4,4 odsto zbog isplate dividendi   Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 skočio 4,4 odsto zbog isplate dividendi  
Isplata dividendi Naftne industrije Srbije (NIS) i firme Impol Seval povećale su protekle nedelje promet na Beogradskoj berzi, a indeks najlikvidnijih akcija Belex15 skočio... Indeks najlikvidnijih akcija Beleks15 skočio 4,4 odsto zbog isplate dividendi  

Isplata dividendi Naftne industrije Srbije (NIS) i firme Impol Seval povećale su protekle nedelje promet na Beogradskoj berzi, a indeks najlikvidnijih akcija Belex15 skočio 4,4 odsto, na 892 poena, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Ukupan promet u trgovanju na berzi iznosio je 186,6 miliona dinara ili 1,6 miliona evra.

Akcija NIS-a skočila je 2,1 odsto, na 728 dinara, uz povećan promet od 21,1 milion dinara jer je kompanija u četvrtak isplatila dividendu iz prošlogodišnje dobiti. Akcionari NIS-a primili su ove godine bruto dividendu od 143,3 dinara po akciji, što je rekordna isplata u kompanijskoj istoriji.

Vrednost akcije NIS-a je, nakon objave loših rezultata za drugo tromesečje padala i ispod nivoa od 690 dinara, da bi početkom avgusta usledio oporavak sa prilično niskim prometima.

I akcije Dunav osiguranja poskupele su 6,5 odsto, na 1.000 dinara, a promet u trgovanju ovom hartijom iznosio je 5,3 miliona dinara.

Prošle sedmice i Impol Seval je akcionarima isplatio rekordnu dividendu, a akcija je blago povećala vrednost, na 6.136 dinara, dok je promet vredeo 1,6 miliona dinara. Akcionari te kompanije ove godine su dobili 40 odsto veću dividendu u iznosu od 871,6 dinara po akciji, nakon što je kompanija u 2022. godini ostvarila najveći profit u svojoj istoriji od 2,8 milijardi dinara.

Doprinos rastu tržišta dao je i Messer Tehnogas čija se akcija ponovo vratila na nivo od 15.000 dinara uz neveliko trgovanje.

Vrednost akcije Jedinstva iz Sevojna porasla je 4,4 odsto, a Aerodroma „Nikola Tesla“ 4,2 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...