Proizvođači i hladnjačari nisu približili stavove na sastanku u Vladi Srbije

Da li otkupna cena maline dovodi u pitanje nastavak berbe?

IzdvajamoSrbija

6.7.2023 15:05 Autor: Milica Rilak 12

Da li otkupna cena maline dovodi u pitanje nastavak berbe? Da li otkupna cena maline dovodi u pitanje nastavak berbe?
U zgradi Vlade Srbije, uz posredovanje Ministarstva poljoprivrede, u sredu su se okupili predstavnici proizvođača, otkupljivača i izvoznika maline, kako bi razgovarali o otkupnoj... Da li otkupna cena maline dovodi u pitanje nastavak berbe?

U zgradi Vlade Srbije, uz posredovanje Ministarstva poljoprivrede, u sredu su se okupili predstavnici proizvođača, otkupljivača i izvoznika maline, kako bi razgovarali o otkupnoj ceni maline koja se trenutno kreće od 135 do 250 dinara.

Kako za Biznis.rs kaže predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović, problem je u tome što 80 do 90 odsto otkupljivača trenutno nudi najviše 200 dinara po kilogramu „kao da su se dogovorili“, dok su samo četiri velika otkupljivača ponudila cenu od 240 odnosno 250 dinara.

„Ako ostane cena od 200 dinara, treba obustaviti berbu“, ocenjuje Radović.

U razgovoru za Biznis.rs kaže da su predstavnici malinara na jučerašnjem sastanku u Vladi Srbije bili neprijatno iznenađeni tvrdnjama većine hladnjačara da su njihovi kooperanti zadovoljni cenom do 200 dinara po kilogramu.

„Ko može biti zadovoljan takvom cenom?“, pita se Radović, koji poziva primarne proizvođače da hitno odu do svog otkupnog mesta i provere kolika je akontna cena, a kolika će biti konačna cena, kao i kada će biti isplaćen ovogodišnji, kao i prošlogodišnji rod.

„Na sastanku je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku izneo kalkulaciju cene koštanja proizvodnje maline. Na 15 tona ona iznosi oko 150 dinara, na 12 tona 190 dinara, dok na 10 tona – a većina proizvođača proizvede osam do 10 tona maline – cena koštanja je 226 dinara po kilogramu“, ukazao je Radović.

Sastanak u Vladi Srbije / Foto: minpolj.gov.rs

Komisiju za zaštitu konkurencije poziva da izađe na teren i utvrdi da li je napravljen dogovor između većeg broja hladnjačara o tome da ove godine malinarima nude po 200 dinara.

Oni koji su ponudili 240 do 250 dinara otkupljuju 10 do 15 odsto roda, dok su ostali hladnjačari i izvoznici na sastanku tvrdili da ne mogu da ‘prate’ toliku cenu zato što je veoma jeftina malina iz Poljske i Ukrajine, kao i da se u Evropi generalno smanjuje potrošnja skupe maline“, ispričao je Radović.

On veruje da veliki hladnjačari imaju jednostavnu strategiju – nisu preuzeli malinu od malih hladnjača, već da su im rekli da malina „ne ide“, a uvozili su mnogo više jeftinije maline nego što je domaća koja stoji kod manjih otkupljivača.

„Tako veštački drže cenu od 200 dinara, ali uveren sam da više neće moći da uvoze toliko maline, i da će kontrole uvoza ovoga puta biti rigorozne“, rekao je Radović, koji je zadovoljan podrškom tima Ministarstva poljoprivrede i ministarke Jelene Tanasković primarnim proizvođačima na sastanku u Vladi Srbije.

Ako, međutim, i dalje ne bude pomaka, a cena maline ostane 200 dinara, smatra da treba obustaviti berbu.

„Pa ako propadnemo mi, neka propadnu i oni“, zaključuje Radović.

Ministarstvo poljoprivrede je posle sastanka saopštilo da je jedan od zaključaka razgovora taj da i ostali otkupljivači prate cenu od 240 dinara, koju su ponudili određeni hladnjačari i već otkupljuju po tom iznosu, a da nakon završetka ugovaranja sa kupcima ponovo naprave presek stanja sa svojim kooperantima – malim proizvođačima, i ukoliko bude prostora poboljšaju prvobitne uslove otkupa.

  • ELLA

    6.7.2023 #1 Author

    Prošlogodisnji rod je još u hladnjačama

    Odgovori

  • SENSEI

    7.7.2023 #2 Author

    Svake godine kod nas ista priča sa ovom i drugim voćkama

    Odgovori

  • tamara71

    7.7.2023 #3 Author

    A jao uzas

    Odgovori

  • Lelica

    8.7.2023 #4 Author

    Ne isplati se vise brati malinu.

    Odgovori

  • Milica

    8.7.2023 #5 Author

    Ovaj problem se stalno ponavlja

    Odgovori

  • Nada

    8.7.2023 #6 Author

    Bog me ubio ako su i ministarstvo i vlada normalni. Neka oni zasucu rukave i izadju u polje od pocetka do kraja. Dali bi tada ponizavali i icenjivali nas obicne gradjane??????

    Odgovori

  • MODESTY

    8.7.2023 #8 Author

    Uvek ista dilema

    Odgovori

  • Vale

    8.7.2023 #9 Author

    Ista situacije je bila I prosle godine

    Odgovori

  • Djosa

    9.7.2023 #10 Author

    U selu Makoviste nadomak Kosjerica otkupna.cena je 180 dinara, a najavljuji da ce mozda da.bude 160 dinara.
    Strasno za ovaj napacen narod…. i seljaka….

    Odgovori

  • REA

    9.7.2023 #11 Author

    Jedino u cemu smo dobri i cega imamo mi ne umemo lepo da odradimo… i sta vise reci

    Odgovori

  • Bellica

    9.7.2023 #12 Author

    Mnogi se zale na cenu ove godine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...