jedino je ječam pojeftinio na produktnoj berzi, dok za sojom nema tražnje

Rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

15.7.2022 15:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda Rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda
Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je zabeležen rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Kao i tokom prethodnih nedelja, u trgovanju je... Rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je zabeležen rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Kao i tokom prethodnih nedelja, u trgovanju je najviše bio zastupljen kukuruz. Ukupno je prometovano 5.950 tona robe, finansijske vrednosti 213.510.000,00 dinara.

Povećana aktivnost na tržištu kukuruza bila je prisutna od početka nedelje, kaže se u zvaničnom izveštaju s jedine domaće robne berze.

Kako su dani odmicali, tražnja za kukuruzom bivala je sve veća. Krajem sedmice, zabeležene su realizacije većih količina ove žitarice. Berzanski ugovori su početkom nedelje zaključivani u cenovnom rasponu od 30,80 din/kg do 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 31,75 din/kg bez PDV-a, što je rast od 2,96 odsto u odnosu na prethodnih nedelju dana.

I tokom ove nedelje, na tržištu pšenice, u fokusu je bio otkup Republičke direkcije za robne rezerve. Do sada je prijavljeno oko 93.000 tona ove žitarice.

Iako je žetva pri kraju, na berzanskom tržištu, kao i tokom prethodne nedelje, nije došlo do realizacije većeg obima, usled izostajanja ponude većih količina pšenice. Tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu.

Pšenica sa 14 odsto proteina se trgovala po jedinstvenoj ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je rast od 4,35 odsto. Na paritetu CPT, berzanski ugovor je zaključen po ceni od 34,90 din/kg bez PDV-a, za pšenicu sa 11 odsto proteina.

Soja je nedelju započela veoma mirno, te nije bilo izraženog interesovanja ni za kupovinom, a ni za prodajom ove uljarice. Od sredine nedelje dolazi do veće aktivnosti i rasta cena. Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 71,00 din/kg bez PDV-a, bez obračuna kvaliteta, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja rast od 4,03 odsto. Krajem nedelje dolazi do smanjenja interesovanja kupaca za kupovinom ove uljarice i izostanka soje iz berzanskog trgovanja.

Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 30,80 do 31,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove kulture beleži pad od 4,82 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...