RAST JAVNOG DUGA U HRVATSKOJ U OVOJ GODINI 4,2 MILIJARDE EVRA Učešće javnog duga u BDP biće povećano na 86,7 odsto društvenog proizvoda

RegionVesti

16.11.2020 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST JAVNOG DUGA U HRVATSKOJ U OVOJ GODINI 4,2 MILIJARDE EVRA Učešće javnog duga u BDP biće povećano na 86,7 odsto društvenog proizvoda RAST JAVNOG DUGA U HRVATSKOJ U OVOJ GODINI 4,2 MILIJARDE EVRA Učešće javnog duga u BDP biće povećano na 86,7 odsto društvenog proizvoda
Hrvatska će u ovoj godini zabeležiti rast javnog duga od 4,2 milijarde evra, ali i pad BDP od oko 9,7 odsto, piše Slobodna Dalmacija.... RAST JAVNOG DUGA U HRVATSKOJ U OVOJ GODINI 4,2 MILIJARDE EVRA Učešće javnog duga u BDP biće povećano na 86,7 odsto društvenog proizvoda

Hrvatska će u ovoj godini zabeležiti rast javnog duga od 4,2 milijarde evra, ali i pad BDP od oko 9,7 odsto, piše Slobodna Dalmacija.

U poređenju sa drugim zemljama članicama EU, javni dug u Poljskoj uvećan je za 36,2 milijarde evra, dok je Češka povećala javni dug za 16,2 milijarde evra, Rumunija za 11,1 milijardu evra, a Slovačka za 9,6 milijardi evra.

Kako se navodi, javni dug Hrvatske dostigao je 43,5 milijardi evra, u kombinaciji sa padom BDP u drugom kvartalu od 15 odsto. I pored rasta učešća javnog duga u BDP za 12,1 postotni poen, Hrvatska i dalje drži osmo mesto u Evropskoj Uniji u ovoj kategoriji.

Ispred Hrvatske u EU po visini udela javnog duga u BDP su vodeća Grčka sa 187 odsto, Italija sa 149 osto i Portugal sa 126 odsto, a zatim slede Belgija, Francuska, Kipar i Španija. Kako se ističe, na primer, javni dug Francuske je 2.600 milijardi evra, Italija ima javni dug od 2.500 milijardi evra, dok je Nemački javni dug 2.200 milijardi evra, što čini 67 odsto nemačkog BDP.

Dolari i evri na gomili
Foto: Tanjug/AP

Procene Hrvatske narodne banke (HNB) govore da bi javni dug Hrvatske do kraja godine mogao da dostigne i 86,7 odsto BDP. Posebno se naglašava da je ovogodišnji rast javnog duga izbrisao šest godina postepenog smanjivanja udela javnog duga u BDP.

Po ovom parametru, Hrvatska je ispred Slovenije, koja ima učešće javnog duga u BDP od 78 odsto, Mađarska ima 70 odsto, dok su najmanje zadužene Češka sa 39,9 odsto i Bugarska sa samo 21 odsto udela javnog duga u BDP.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...