Američki potrošači pokazali snagu

Rast maloprodaje u SAD u martu

SvetVesti

15.4.2024 16:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rast maloprodaje u SAD u martu Rast maloprodaje u SAD u martu
Potrošnja u američkim maloprodajnim trgovinama porasla je u martu drugi mesec zaredom, naglašavajući snagu američkog potrošača podstaknutog snažnim tržištem rada. Maloprodaja je porasla za... Rast maloprodaje u SAD u martu

Potrošnja u američkim maloprodajnim trgovinama porasla je u martu drugi mesec zaredom, naglašavajući snagu američkog potrošača podstaknutog snažnim tržištem rada.

Maloprodaja je porasla za 0,7 odsto u martu u odnosu na prethodni mesec, što je sporiji tempo u odnosu na revidirani rast od 0,9 odsto u februaru, saopštio je Ministarstvo trgovine u ponedeljak, prenosi CNN. To je nadmašilo očekivanja ekonomista koji su predviđali rast od 0,4 odsto, prema anketi FactSeta. Podaci su prilagođeni sezonskim oscilacijama, ali ne i inflaciji.

Maloprodaja je povećana u sedam od poslednjih 10 meseci do marta. Prodaja je porasla u nekoliko kategorija u martu, uključujući prodaju na benzinskim stanicama, gde je zabeležen snažan rast od 2,1 odsto u odnosu na februar. Cene benzina su stabilno rasle poslednjih nekoliko nedelja.

Online prodaja skočila je za 2,7 procenata u martu, dok su prodaje u specijalizovanim prodavnicama porasle solidnih 2,1 odsto. Troškovi u restoranima i barovima porasli su 0,4 odsto prošlog meseca. S druge strane, prodaja elektronike, odeće i sportske opreme pala je za 1,2, 1,6 i 1,8 procenata.

Tagovi
SAD VESTI
  • LENA

    15.4.2024 #1 Author

    Nadam se da će ovo pozitivno kretanje nastaviti i da će doprineti stabilizaciji ekonomije, posebno uzimajući u obzir nedavne izazove poput inflacije i promenljivih cena.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...