RAST NEZAPOSLENOSTI U TREĆEM KVARTALU U HRVATSKOJ Stopa anketne nezaposlenosti 7,5 odsto

RegionVesti

24.12.2020 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST NEZAPOSLENOSTI U TREĆEM KVARTALU U HRVATSKOJ Stopa anketne nezaposlenosti 7,5 odsto RAST NEZAPOSLENOSTI U TREĆEM KVARTALU U HRVATSKOJ Stopa anketne nezaposlenosti 7,5 odsto
U Hrvatskoj je u trećem tromesečju ove godine bilo 1.678.000 hiljada zaposlenih radnika, što je na godišnjem nivou 26 hiljada manje, dok je broj... RAST NEZAPOSLENOSTI U TREĆEM KVARTALU U HRVATSKOJ Stopa anketne nezaposlenosti 7,5 odsto

U Hrvatskoj je u trećem tromesečju ove godine bilo 1.678.000 hiljada zaposlenih radnika, što je na godišnjem nivou 26 hiljada manje, dok je broj nezaposlenih porastao za 32 hiljade na 135 hiljada, tako da je stopa anketne nezaposlenosti dostigla 7,5 odsto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), iz ankete o radnoj snazi.

Prema podacima iz ankete, broj zaposlenih u trećem kvartalu veći je za oko 10 hiljada u odnosu na prethodni kvartal, odnosno za 0,6 odsto. U odnosu na treći kvartal prošle godine, broj zaposlenih na godišnjem nivou manji je za oko 26 hiljada ili za 1,5 odsto.

Foto: Pixabay.com

Broj nezaposlenih, prema rezultatima ankete DZS, porastao je na godišnjem nivou za 31 odsto, a na kvartalnom nivou za 17,5 odsto. Naime, u trećem tromesečju ove godine broj nezaposlenih je, prema anketi, bio 135 hiljada, a u istom tromesečju 2019. godine taj broj je bio 103 hiljade, dok je pak u drugom kvartalu ove godine bilo 115 hiljada nezaposlenih.

Stopa anketne nezaposlenosti, kao procentualni udeo nezaposlenih u aktivnom stanovništvu, tako sada iznosi 7,5 odsto, što je za 1,7 postotnih bodova više na godišnjem i jedan postotni bod više na kvartalnom nivou, navodi DZS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...