Smanjenje podrške ECB tržištima obveznica

Raste zabrinutost za održivost duga

BankeEUVesti

14.12.2022 14:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Raste zabrinutost za održivost duga Raste zabrinutost za održivost duga
Investitori će morati iduće godine da otkupe još oko 300 milijardi evra državnog duga evrozone kako bi se sprečila tržišna previranja, kada Evropska centralna... Raste zabrinutost za održivost duga

Investitori će morati iduće godine da otkupe još oko 300 milijardi evra državnog duga evrozone kako bi se sprečila tržišna previranja, kada Evropska centralna banka (ECB) počne da smanjuje svoje ogromne vrednosti otkupa obveznica, upozoravaju analitičari.

ECB bi u četvrtak trebalo da iznese planove za smanjenje svog portfelja obveznica od pet milijardi evra, uz povećanje kamatnih stopa od najmanje 0,5 procenata na dva procenta, dok pojačava svoje napore da ukroti rastuću inflaciju pooštravanjem kreditnih uslova, prenosi Financial Times.

Plan ECB da smanji svoju podršku tržištima državnih obveznica dolazi jer bi vlade evrozone trebalo da izdaju još dugova iduće godine kako bi pokrile troškove zaštite domaćinstva i preduzeća od uticaja visokih cena energije ove godine.

Analitičari procenjuju da bi povećano izdavanje duga država članica, u kombinaciji sa smanjenjem kupovine obveznica od strane centralnih banaka, moglo da pojača zabrinutost oko održivosti visokog nivoa državnog duga nekih zemalja.

Zabrinutost za održivost duga mogla bi ponovo da se pojavi u zemljama kao što je Italija. Dok kamatne stope rastu, ECB prelazi sa neto kupovine obveznica na njihovu prodaju. Očekuje se da će vlade u evrozoni povećati iznos duga koji izdaju sa 1.100 milijardi evra na 1.300 milijardi.

U međuvremenu se očekuje da će ECB smanjiti otkup obveznica za oko 300 milijardi evra u odnosu na tekuću godinu. Analitičari ocenjuju da će iznos državnog duga evrozone koji će verovatno biti ponuđen na prodaju privatnim investitorima porasti sa oko 200 milijardi evra ove godine na više od 500 milijardi iduće godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...