Presudili loši uslovi na tržištu čelika

ArcelorMittal Zenica privremeno obustavio proizvodnju

BiznisRegion

17.11.2023 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ArcelorMittal Zenica privremeno obustavio proizvodnju ArcelorMittal Zenica privremeno obustavio proizvodnju
Kompanija ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavila proizvodnju, zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika, saopšteno je iz te kompanije, a preneo je Klix.ba.... ArcelorMittal Zenica privremeno obustavio proizvodnju

Kompanija ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavila proizvodnju, zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika, saopšteno je iz te kompanije, a preneo je Klix.ba.

U saopštenju za javnost navode da je nakon pažljivog razmatranja i procene svih raspoloživih opcija, 11. novembra 2023. godine privremeno obustavljen rad Visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima.

„Proizvodnja u Valjaonicama obustavljena je 2. novembra 2023. ArcelorMittal Zenica namerava da nastavi sa normalnim radom čim dođe do oporavka tražnje na nivou koji omogućava održivo poslovanje. Evropsko tržište čelika trenutno je u padu, sa trenutnim smanjenjem potrošnje čelika u EU koje je počelo u drugom kvartalu 2022., zbog sukoba u Ukrajini, neviđenog rasta cena energije, troškova proizvodnje i inflacije, sve usred rastuće ekonomske neizvesnosti“, ocenili su iz zeničke čeličane.

„Uslovi tražnje značajno su se pogoršali u drugoj polovini 2023. godine, a očekuje se da će se ovaj negativni ciklus nastaviti, vođen kontinuiranom ekonomskom neizvesnošću koja je rezultat visoke inflacije“, navode iz ove kompanije.

Sa druge strane kažu i da se ArcelorMittal Zenica počeo suočavati sa problemima u poslovanju još od sredine prošle godine, i to zbog globalnih kretanja na tržištu čelika i sirovina.

„Od 2021. godine, cena koksnog uglja porasla je za 300 odsto, cena električne energije je porasla za 44 odsto, a cena gasa za 80 odsto. Troškovi železničkog transporta takođe su porasli za 25 odsto od 2021. godine. U istom periodu, sadržaj železa u rudi iz rudnika koji snabdevaju ArcelorMittal Zenica pao je sa 53 na 47 odsto, što znači da se za istu proizvodnju čelika mora kupovati više rude“, naveli su u saopštenju.

Osim toga, kako su istakli, prodajne kvote na tržištu EU su ograničene, zbog zaštitnog režima koji je nametnula EU, i suočene su sa jeftinim uvozom čeličnih proizvoda iz Turske, proizvedenih putem elektrolučnih peći koje koriste staro železo“, kažu iz te kompanije.

Naglasili su i da su, uz sve to, u posljednje tri godine plate radnika povećane za 32 odsto zbog inflacije.

Svi ovi faktori, kako kažu, zajedno direktno utiču na konkurentnost ArcelorMittala Zenica u proizvodnji čelika putem integralne proizvodnje, što dovodi do privremene pauze u proizvodnji.

„To se naravno odrazilo i na našeg dobavljača železne rude, jer je ArcelorMittal Zenica zaustavila dopremanje rude iz prijedorskih rudnika u periodu obustave proizvodnje“, zaključili su u saopštenju.

  • Boba321

    19.11.2023 #1 Author

    Steta, bas dobra i prespektivna kompanija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...