BIH OČEKUJE OPORAVAK I SKOK BDP SLEDEĆE GODINE, procenila Evropska banka za obnovu i razvoj

RegionVesti

12.5.2020 11:44 Autor: Ljiljana Begović 0

BIH OČEKUJE OPORAVAK I SKOK BDP SLEDEĆE GODINE, procenila Evropska banka za obnovu i razvoj BIH OČEKUJE OPORAVAK I SKOK BDP SLEDEĆE GODINE, procenila Evropska banka za obnovu i razvoj
Bosna i Hercegovina će u 2020. godini pretrpeti pad BDP od 4,5 posto, dok će 2021. godine na red doći oporavak koji će se... BIH OČEKUJE OPORAVAK I SKOK BDP SLEDEĆE GODINE, procenila Evropska banka za obnovu i razvoj

Bosna i Hercegovina će u 2020. godini pretrpeti pad BDP od 4,5 posto, dok će 2021. godine na red doći oporavak koji će se odraziti na BDP u rastu od 6 posto, saopštila je  Evrospka banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Kako se navodi u poslednjem izveštaju EBRD, oporavak će zavisiti od postepenog popuštanja restrikcija i vraćanja u normalno stanje u drugoj polovini 2020. godine.

Bosna i Hercegovina je tokom 2019. godine imala rast BDP od 2,6 posto, dok je rast u 2018. godini bio 3,7 posto, Primetan pad rasta u 2019. godini, uzrokovan je blagim padom u industrijskoj i poljoprivrednoj proizvodnji. Takođe, zabeležen je pad izvoza, posebno kada je reč o metalima.

Sektori koje korona virus najviše pogađa  su prevoznici, hotelijerstvo, ugostiteljstvo, gradnja i proizvodnja tekstila, obuće i nameštaja, jer te fabrike najviše posluju s italijanskim firmama, procene su EBRD, prenosi Klix.ba.

Na Zapadnom Balkanu do problema dolazi zbog sličnog problema – destabilizacije u lancu razmene dobara, posebno u slučaju BiH, Srbije i Severne Makedonije gde su stacionirani značajni stubovi proizvodnje. Albanija i Crna Gora će biti oštećene zbog turizma.

Što se tiče članica Evropske unije u jugoistočnoj Evropi, najveći uzrok destabilizacije će biti pad turističkih poseta, što je posebno značajno za Bugarsku, Grčku i Kipar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...