evropa se oporavlja, broj putovanja i odmora rastu

Crna Gora među zemljama sa najboljim rezultatima u turizmu

BiznisEURegionTurizam

24.11.2023 13:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Crna Gora među zemljama sa najboljim rezultatima u turizmu Crna Gora među zemljama sa najboljim rezultatima u turizmu
Turizam unutar Evrope je oporavljen, a Crna Gora našla se među zemljama s najboljim rezultatima, ocenjeno je na sednici Generalne skupštine Evropske komisije za... Crna Gora među zemljama sa najboljim rezultatima u turizmu

Turizam unutar Evrope je oporavljen, a Crna Gora našla se među zemljama s najboljim rezultatima, ocenjeno je na sednici Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (ETC), koja je održana na Tenerifima.

Sednici je prisustvovala direktorka Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković, sa saradnicama, a istovremeno se obeležio i jubilej, 75 godina od osnivanja te međunarodne organizacije, čiji je Crna Gora punopravni član od 2006. godine, prenosi Mina.

Otvarajući sednicu, novoimenovani predsednik Miguel Sanz, saopštio je da ETC, kao jedna od najstarijih međunarodnih organizacija, formirana 1948. godine kao sredstvo za mir, ostaje posvećena svojoj osnovnoj misiji da doprinosi miru, saradnji i ekonomskom prosperitetu evropskog kontinenta.

Sumirajući rezultate ostvarene u turizmu ove godine, konstatovano je da se jedna trećina članica ETC u potpunosti oporavila od posledica pandemije i dostigla ili premašila nivoe dolazaka stranih turista iz 2019. godine, dok dve trećine još nisu.

“Oporavku Evrope najviše su doprinele južnoevropske i mediteranske destinacije, među kojima je i Crna Gora, sa rastom od 14 odsto. Veoma uspešne kampanje turističkih organizacija, naročito Crne Gore, u kombinaciji sa proširenjem linija niskotarifnih prevoznika, zaslužni su za to”, navodi se u kvartalnom izveštaju ETC-a.

Kada su u pitanju putovanja sa dalekih tržišta u Evropu, što je i glavni cilj ETC-a, zabeležen je snažan oporavak dolazaka sa tržišta Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Australije i Kanade, dok su azijska tržišta Kine i Japana još daleko od nivoa iz pretpandemijskog perioda.

Budva – Foto: Pixabay/falco

Za kineske turiste, Evropa je jedna od omiljenih destinacija, međutim putovanja van zemlje i dalje su u oporavku.

„Istraživanja ETC pokazuju da se očekuju pozitivni trendovi za naredni period, s obzirom na to da dva od tri Evropljanina planiraju da putuju tokom narednih šest meseci, od kojih 60 odsto unutar Evrope, a deset odsto van Evrope, odnosno 69 odsto zbog odmora, a osam odsto iz poslovnih razloga”, navodi se u saopštenju NTO.

Takođe, prema istraživanju, 45 odsto ispitanika je već bukiralo sledeće putovanje, a kada su u pitanju kriterijumi kojima se rukovode prilikom odabira destinacije, na prvom mestu su prijatni vremenski uslovi, a zatim cenovno atraktivni aranžmani, ljubaznost i gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Ono što najviše zabrinjava evropske turiste je rast troškova putovanja.

Na sastanku na Tenerifima, verifikovano je članstvo Turske kao punopravnog člana ETC-a, kao i novih pridruženih članica kompanija Hilton, Mastercard, Miles Partnership i Queer Destinations.

Takođe, povodom obeležavanja jubileja, održan je panel, na temu Liderstvo u turizmu za budućnost, u kojem su učestvovali visoki predstavnici najznačajnijih međunarodnih institucija u oblasti turizma. U odvojenom panelu predstavljen je i primer dobre prakse Kanarskih ostrva, na planu održivosti u turizmu.

ETC predstavlja nacionalne turističke organizacije Evrope, sa misijom da ojača održivi razvoj Evrope kao turističke destinacije i da promoviše Evropu na trećim tržištima.

Ukupno 36 zemalja članica rade zajedno na izgradnji vrednosti turizma za sve raznolike evropske destinacije, kroz saradnju u razmeni primera najbolje prakse, iskustva i znanja, kao i u promociji Evrope kao vodeće svetske turističke destinacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...