prednjači u odnosu na brojne druge destinacije

Crna Gora među zemljama sa najvećim rastom prihoda u turizmu

BiznisRegionTurizam

29.12.2023 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Crna Gora među zemljama sa najvećim rastom prihoda u turizmu Crna Gora među zemljama sa najvećim rastom prihoda u turizmu
Crna Gora se, prema kvartalnim izveštajima Svetske turističke organizacije Ujedninjenih nacija (UNWTO), nalazi u grupi zemalja koje su ostvarile najbolje rezultate u turizmu tokom... Crna Gora među zemljama sa najvećim rastom prihoda u turizmu

Crna Gora se, prema kvartalnim izveštajima Svetske turističke organizacije Ujedninjenih nacija (UNWTO), nalazi u grupi zemalja koje su ostvarile najbolje rezultate u turizmu tokom ove godine.

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) su saopštili da se u drugom kvartalnom izveštaju UNWTO-a za ovu godinu ističe da je Crna Gora ostvarila značajan rast broja turista u odnosu na prethodne godine, te da prednjači u odnosu na brojne druge destinacije po ostvarenim rezultatima u turizmu.

„Shodno tom izveštaju, ostvarena putovanja na globalnom nivou su tokom šest meseci ove godine bila na nivou od 84 odsto u odnosu na 2019. godinu, a samo je par zemalja ostvarilo rast u odnosu na 2019“, precizirali su iz NTO, prenosi Mina.

Sa ostvarenim rastom u dolascima stranih gostiju od 14 odsto u odnosu na 2019. godinu, Crna Gora se našla u grupi zemalja koje su beležile najveći rast u broju turista.

“Prema dostupnim podacima, nekoliko destinacija prijavilo je značajne stope rasta u odnosu na 2019. godinu. Među njima su Tanzanija, Dominikanska Republika, Honduras, Srbija, Maroko, Island, Gvatemala, Portugal, Ujedinjeni Arapski Emirati i Francuska Polinezija“, navodi se u izveštaju.

Dobri rezultati crnogorskog turizma prepoznati su i u trećem kvartalnom izveštaju UNWTO-a, u kojem se Crna Gora ističe kao jedna od zemalja sa najvećim rastom u prihodima od turizma tokom prva tri kvartala ove godine u odnosu na 2019.

Foto: TO Budva

„Nekoliko destinacija je prijavilo snažan rast u prihodima od turizma tokom prvih osam do devet meseci ove godine, uključujući Pakistan, Srbiju, Tursku, Rumuniju, Portugal, Letoniju, Mauricijus, Crnu Goru i Maroko“, dodaje se u izvještaju.

Prema tom izveštaju, zapažen je trend oporavka u turizmu na globalnom nivou, te se navodi da je tokom prvih devet meseci ove godine realizovano 87 odsto putovanja iz 2019. godine.

Direktorica NTO-a, Ana Tripković Marković, poručila je da su izuzetno zadovoljni s ocjenom rezultata crnogorskog turizma, koje dolaze od najznačajnijih međunarodnih organizacija iz oblasti turizma.

“Činjenica da se Crna Gora u kvartalnim izvještajima UNWTO-a ističe kao jedna od zemalja koja je ostvarila najbolje rezultate u turizmu tokom ove godine je još jedna potvrda da naša strategija privlačenja gostiju daje dobre rezultate. Verujemo da su intezivne promotivne aktivnosti NTO, koje su od početka godine do danas obuhvatile ukupno 33 zemlje, između ostalog zaslužne za jačanje pozicije naše destinacije na globalnoj mapi“, rekla je Tripković Marković.

Prema njenim rečima, dobro pozicioniranje Crne Gore na mapi evropskih destinacija najbolje dokazuje činjenica da se zemlja, prema mesečnim izveštajima ETC-a, duže od godinu zaredom nalazi u top deset najbolje ocenjenih destinacija od posetilaca na globalnim platformama za putovanja.

  • Vale

    30.12.2023 #1 Author

    Interesantno je to izrazavanje u procentima. Ako je dosao 1 gost, pa sledece godine 2, to je 100% povecanje

    Odgovori

  • Statistika

    31.12.2023 #2 Author

    Ovi stvarno veruju nekim ciframa iz CG?!

    Odgovori

  • HANA

    1.1.2024 #3 Author

    Neka, i treba…
    Svaka čast.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    2.1.2024 #4 Author

    Sjajna statistika za CG

    Odgovori

  • MAJA

    4.1.2024 #5 Author

    To je super i za svaku pohvalu, nek im svaka sledeća bude još bolja

    Odgovori

  • Grocka

    14.1.2024 #6 Author

    Svaka cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...