Zakon stupio na snagu 21. septembra

Crna Gora od 1. januara može da otpiše kamate na dospele poreske obaveze

RegionU fokusu

23.9.2024 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crna Gora od 1. januara može da otpiše kamate na dospele poreske obaveze Crna Gora od 1. januara može da otpiše kamate na dospele poreske obaveze
Zakon o otpisu kamate na dospele poreske obaveze počeće da se primenjuje od 1. januara 2025. godine, saopštila je Poreska uprava (PU) Crne Gore.... Crna Gora od 1. januara može da otpiše kamate na dospele poreske obaveze

Zakon o otpisu kamate na dospele poreske obaveze počeće da se primenjuje od 1. januara 2025. godine, saopštila je Poreska uprava (PU) Crne Gore.

Zakon je objavljen u Službenom listu Crne Gore 13. septembra, a stupio je na snagu 21. septembra, objavila je agencija Mina.

„Zakon o otpisu kamate na dospele poreske obaveze, uz ranije implementiran reprogram poreskih potraživanja, još jedna je od mera koju Ministarstvo finansija i PU preduzimanju u cilju efikasnijeg upravljanja poreskim dugom, podsticanja urednijeg izmirivanja poreskih obaveza, te pružanja podrške poreskim obveznicima da, uprkos poteškoćama u poslovanju, izmire dospele poreske obaveze shodno Zakonu“, navodi se u saopštenju.

Tim zakonom propisano je da će poreskim obveznicima koji podnesu sve poreske prijave koje su dospele do 31. decembra ove godine i u roku od 60 dana od dana početka primene zakona u celini izmire osnovni poreski dug, biti omogućeno da izvrše otpis kamate na navedena poreska potraživanja.

Poreske obaveze na koje se odnosi pravo na otpis kamate obuhvataju poreze, takse, doprinose, naknade i druga novčana davanja utvrđena poreskim propisima čiju naplatu i kontrolu vrši PU.

„Poreski obveznici, nakon izmirivanja poreske obaveze, navedeno pravo mogu iskoristiti podnošenjem zahteva nadležnom poreskom organu prema mestu registracije poreskog dužnika, i to u roku od 60 dana od početka primene ovog zakona, nakon čega će PU rešenjem odlučivati o tim zahtevima“, objasnili su iz PU.

Formu zahteva za otpis kamate na poreska potraživanja propisaće Ministarstvo finansija u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Takođe, poreski organ će po službenoj dužnosti doneti rješenje o otpisu kamate za poreske dužnike koji na dan 31. decembar ove godine imaju obračunatu kamatu, a nemaju evidentiran osnovni poreski dug.

„Shodno ovom zakonskom rešenju, i pravo na otpis kamate za dospele poreske obaveze nastale po osnovu lokalnih poreza, taksi i naknada koje uvodi lokalna samouprava, može biti propisano od njenih nadležnih organa, i to donošenjem propisa u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona“, objasnili su iz PU.

Naplata poreskih potraživanja i smanjenje poreskog duga predstavljaju najvažniji zadatak PU, kojem će i u narednom periodu biti posvećena posebna pažnja, zbog čega se, kako stoji u saopštenju, u PU nadaju da će što veći broj poreskih obveznika iskoristiti ovo zakonsko rešenje da izmire svoje poreske obaveze, a ujedno se oslobode kamate koja čini značajan udeo u ukupnom poreskom dugu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.