obavljeno 3.990 provera regularnosti poslovanja

Crnogorski poreski inspektori izrekli kazne u iznosu od 1,39 miliona evra

BiznisRegion

29.8.2023 17:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crnogorski poreski inspektori izrekli kazne u iznosu od 1,39 miliona evra Crnogorski poreski inspektori izrekli kazne u iznosu od 1,39 miliona evra
Poreski inspektori su od početka maja do 27. avgusta obavili 3.990 provera regularnosti poslovanja poreskih obveznika u Crnoj Gori i utvrdili 339 nepravilnosti, na... Crnogorski poreski inspektori izrekli kazne u iznosu od 1,39 miliona evra

Poreski inspektori su od početka maja do 27. avgusta obavili 3.990 provera regularnosti poslovanja poreskih obveznika u Crnoj Gori i utvrdili 339 nepravilnosti, na osnovu kojih su izdali 440 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama od 1,39 miliona evra.

Iz Uprave prihoda i carina (UPC) je saopšteno da se te nepravilnosti odnose na neevidentiranje prometa robe i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje poreza na dodatu vrednost (PDV), neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje delatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije.

“Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 1,04 miliona evra, od čega je naplaćeno 722.270 evra ili 70 odsto”, navodi se u saopštenju.

Naplata po osnovu novčanih kazni, odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana, umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima.

“U skladu sa ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izveštajnom periodu su kod 18 poreskih obveznika preduzete mere privremene zabrane obavljanja delatnosti”, rekli su iz UPC.

Predmet intenzivnih kontrola poreskih inspektora tokom letnje turističke sezone i dalje su opšta poreska registracija, podnošenje poreskih prijava, evidentiranje prometa, uplata pazara i prijavljivanje radnika u primorskim i severnim opštinama.

“Obavljaju se i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je poreski organ bio u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga”, kazali su iz UPC.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

“Pitanja u vezi sa primenom poreskih propisa možete poslati na mail adresu upravaprihoda@tax.gov.me radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti”, zaključuje se u saopštenju.

  • SHALIMAR

    29.8.2023 #1 Author

    Bilo bi jos tri puta vise pisanih ka,ni da su sve mogli da prekontrolisu…

    Odgovori

  • CIGI

    17.9.2023 #2 Author

    Malo je to, vise ih je po babinoj liniji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...