Zastupnici države tvrde da je kompanija bila svesna o raskidu ugovora

Domen traži od Crne Gore 45 miliona evra odštete

BiznisRegion

28.12.2023 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Domen traži od Crne Gore 45 miliona evra odštete Domen traži od Crne Gore 45 miliona evra odštete
Kompanija Domen traži od države 45 miliona evra odštete, jer im ugovor za registraciju oznake .me nije automatski produžen. To su u završnoj reči... Domen traži od Crne Gore 45 miliona evra odštete

Kompanija Domen traži od države 45 miliona evra odštete, jer im ugovor za registraciju oznake .me nije automatski produžen. To su u završnoj reči na Privrednom sudu u Podgorici kazali punomoćnici te firme, advokati Savo Jasnić i Mirko Đekić, prenosi Mina pozivajući se na Vijesti.

Zastupnici Domena pojasnili su da se vrednost ovog spora odnosi na period od 31. marta ove do 31. marta 2033. godine, kao i da ta vrednost po svakoj godini iznosi 4,5 miliona, odnosno 45 miliona evra ukupno.

“Suština ovog spora ogleda se u utvrđivanju ključnih činjenica da li je tužena (država Crna Gora) primila k znanju iskaz namere o produženju predmetnog ugovora u ugovornim rokovima, te da li je postupala po istom i da li je u ugovorom predviđenim rokovima osporila produženje istog”, naveli su punomoćnici kompanije.

Ročištem koje je održano u sredu je zaključena glavna rasprava, a sud će odluku doneti u zakonskom roku od 30 dana i dostaviti je strankama.

Domen je agent registracije .me oznake od 2008. godine. Oni su letos Privrednom sudu podneli predlog za određivanje privremene mere i tražili da sud zabrani državi da sprovede javni poziv za izbor novog agenta do pravosnažnog okončanja parničnog postupka za utvrđivanje punovažnosti ugovora, koji će predlagač – Domen, radi opravdavanja određene privremene mere, pokrenuti u roku od 30 dana od pravosnažnosti tog rešenja.

Privredni sud je usvojio predlog Domena i odredio privremenu meru. Ta kompanija nakon toga podnosi tužbu protiv Crne Gore. Država je izjavila prigovor, a veće Privrednog suda ga usvojilo, ukinulo privremenu meru i vratilo slučaj na ponovni postupak i odlučivanje.

Jasnić i Đekić dalje pojašnjavaju da postoji dokazni materijal koji potkrepljuje odštetni zahtev, kao i da je sve jasno iz hronologije događaja između 24. maja prošle godine, do sednice Vlade 2. juna prošle godine, zatim patreon sastanak Otvoreno sa premijerom 6. juna prošle godine i konačno prvog pisanog dokumenta koji je Domen dobio od Vlade 14. decembra prošle godine.

Posebno su ukazali na to da je bivši premijer Dritan Abazović u svom iskazu naveo da je bio upoznat sa namerama Domena o produženju ugovora, te da je Vlada dala u redovnu proceduru pitanje koje se tiče produženja.

Oni su još problematizovali svedočenja državnih službenika u vezi sa prijemom mejla, za koji tvrde da je jedan od krunskih dokaza. Predložili su da sud usvoji tužbeni zahtev i predlog za određivanje privremene mere.

Zastupnica države Sandra Filipović iz kancelarije Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa ističe da je ugovorni odnos države sa Domenom prestao 31. marta ove godine, a da tužilac nije dostavio relevante dokaze za suprotnu tvrdnju.

Ona je kazala da je Domen zaključenjem Aneksa II 2012. godine pristao na regulisanje ugovornog odnosa sa završetkom poslednjeg dana marta ove godine, a da je istim aneksom “derogirao odredbe osnovnog ugovora, koje se odnose na produženje na koje se poziva”.

“Da je tužilac bio svestan isticanja ugovora govori upravo dokaz i postavljeno pitanje Abazoviću koje glasi na davanje uputstva kako da nastave ugovorni odnos sa državom, dok akt za koji tužilac tvrdi da je ponuda nije na jeziku koji je ugovoren u konkretnom, dok nema dokaza kome je i kako uručen, a s obzirom na to da je navodno poslat mejlom, morao je biti praćen zahtevom za potvrdu prijema shodno Zakonu o elektronskom dokumentu, koji tužilac nije dostavio sudu”, rekla je Filipović.

Ona je poručila da se Domen upustio u pregovore o mogućim uslovima produženja ugovora čime je, kako kaže, demantovao svoje tvrdnje o automatski produženom ugovoru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...