Projekat će doprineti ispunjenju ciljeva održivog razvoja UN

Evidentiranje crnogorskih turista uskoro će se obavljati preko mobilne aplikacije

BiznisRegionTurizam

6.12.2021 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evidentiranje crnogorskih turista uskoro će  se obavljati preko mobilne aplikacije Evidentiranje crnogorskih turista uskoro će  se obavljati preko mobilne aplikacije
U narednim godinama turisti u Crnoj Gori biće evidentirani u mobilnoj aplikaciji, čime će se smanjiti „siva zona“, navodi se u Programu ekonomskih reformi... Evidentiranje crnogorskih turista uskoro će  se obavljati preko mobilne aplikacije

U narednim godinama turisti u Crnoj Gori biće evidentirani u mobilnoj aplikaciji, čime će se smanjiti „siva zona“, navodi se u Programu ekonomskih reformi od naredne do 2024. godine.

U dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Crne Gore navodi se da je „siva zona“ poslovanja prisutna kod velikog broja zemalja, pa tako i u Crnoj Gori i već duži niz godina predstavlja jedan od najvećih izazova, sa kojima se suočava privreda, posebno kada je reč o uslužnim delatnostima, odnosno u turizmu, trgovini i građevinarstvu, piše crnogorska agencija Mina, pozivajući se na Dan.

Kako piše u dokumentu, mera podrazumeva unapređenje sistema evidencije boravka turista u Crnoj Gori kroz povezivanje Registra boravaka stranaca i Centralnog turističkog registra uz izradu mobilne aplikacije za prijavu gostiju. Osnovni cilj je stvaranje preduslova da se na sveobuhvatan način obezbede tačni i ažurni podaci o ostvarenom turističkom prometu.

Dodaje se da se navedeni podaci odnose na broj i strukturu gostiju u ugostiteljskim objektima, broju ostvarenih noćenja i vreme boravka.

“Njihovim prikupljanjem postiže se kvalitetniji obuhvat statističkih podataka, kao i podataka koji se tiču boravka stranih lica na teritoriji Crne Gore. Na ovaj način značajno će se, uz mere koje se sprovode na planu fiskalizacije prometa i usluga, doprineti efikasnijem radu nadležnih institucija (Monstat, CBCG, MUP, Poreska uprava, Uprava za inspekcijske poslove), u smislu bolje naplate boravišne takse, poreza, povećanja prihoda od turizma i drugo što u krajnjem za rezultat ima pozitivan uticaj na budžet Crne Gore i to u kontinuitetu”, navodi se u dokumentu.

Implementacijom mere obezbeđuje se korelacija sa preporukama četvrtog i petog sa Ministarskog sastanka i drugim ključnim izazovom – smanjenje neformalne ekonomije iz Ocene crnogorske ekonomije od EK.

“Takođe, stvaraju se preduslovi za uspešnije realizovanje projekta eVlada, posebno sa aspekta fiskalizacije, odnosno unapređenje nacionalnog regulatornog ambijenta i povezanosti rada institucija – kvalitetnije upravljanje javnim finansijama”, navodi se u dokumentu.

Ističe se da će smanjenje nelojalne konkurencije obezbediti uslove za bolje poslovanje koje implicira veći broj zaposlenih.

“Imajući u vidu da gro radne snage u turizmu čine žene, doprineće se i ekonomskom jačanju žena, a u konačnom i ispunjenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Takođe, pozitivan efekat implementacije mere ogleda se i u smanjivanju migratornih kretanja na relaciji sever-jug i povećanju broja mladih koji ostaju na seoskom području”, dodaje se u dokumentu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...