skupština održana u amsterdamu

Fortenova grupa: Većina akcionara podržala sve predložene odluke

Firme u fokusuPoslovanjeRegionU fokusu

12.1.2023 17:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fortenova grupa: Većina akcionara podržala sve predložene odluke Fortenova grupa: Većina akcionara podržala sve predložene odluke
Skupština akcionara Fortenova grupe STAK Stiching u Amsterdamu, kao krajnji vlasnik Fortenova grupe podržala je u četvrtak sve predložene odluke, među kojima je i odluka o... Fortenova grupa: Većina akcionara podržala sve predložene odluke

Skupština akcionara Fortenova grupe STAK Stiching u Amsterdamu, kao krajnji vlasnik Fortenova grupe podržala je u četvrtak sve predložene odluke, među kojima je i odluka o mogućoj akviziciji, spajanju ili prodaji imovine do maksimalnog iznosa od 500 miliona evra u 2023. godini, uz prethodnu odluku Upravnog odbora, saopšteno je u četvrtak.

Odluka je, kako je navedeno, izglasana sa 77 odsto glasova prisutnih akcionara, nakon dve Skupštine 18. i 30. avgusta 2022. godine, na kojima nije bilo potrebne većine jer sankcionisani akcionar SBK Art, pod kontrolom ruske Sberbanke, koji raspolaže sa 42,5 odsto glasova, nije mogao pristupiti glasanju.

„Prema statutu STAK-a, danas održana Skupština je bila treća po redu sa istim dnevnim redom i za izglasavanje odluka bila je potrebna podrška 75 odsto svih prisutnih akcionara. Tako su akcionari Fortenova grupe s pravom glasa izglasali niz odluka koje će u interesu kompanije i svih nesankcionisanih akcionara olakšati donošenje odluka na budućim skupštinama, omogućiti dalju konsolidaciju strukture i poslovanja Fortenova grupe“, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da su stvoreni i preduslovi za refinansiranje postojećeg duga Fortenova grupe i rešavanje raznih finansijskih obaveza, takođe uz prethodno odobrenje Upravnog odbora.

Akcionari su na današnjoj Skupštini sa nešto više od 77 odsto glasova svih prisutnih, izglasali i produžetak mandata članovima Upravnog odbora Fortenova grupe na šest godina.

Za predstojeći šestogodišnji period akcionari su za članove Upravnog odbora izabrali Fabrisa Peruška, Pavu Vujnovca, Damira Spudića, Maksima Poletaeva i Vsevoloda Rozanova.

Skupštinu je, kako je navedeno, obeležilo veće interesovanje akcionara u odnosu na prethodno održane, kao i njihova saglasnost oko predloženih odluka, što potvrđuje i činjenica da je od njih ukupno 594 samo 12, odnosno dva odsto glasalo protiv nekih od odluka. 

„Menadžment Fortenova grupe, uz poverenje vlasnika, ostaje fokusiran na izvrsnost u poslovnoj realizaciji. Kada je reč o konkretnim projektima, prioritet svakako ima refinansiranje zaduženja i dalje širenje poslovanja, koje ćemo sada moći da ostvarimo bez obzira na sankcionisanog akcionara bez prava glasa, koji više ne može da blokira normalno poslovanje kompanije“, rekao je član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...